A kormány úgy döntött, hogy felül kell vizsgálni a nehezen haladó uniós projekteket. A pénteki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint azokat a projekteket tekintik át, amelyek pénzügyi előrehaladása 2013. szeptember 30-ig nem érte el a 10 százalékot, illetve nem rendelkeznek legkésőbb 2014. január 15-éig eredményes közbeszerzési eljárással.

A felülvizsgálat a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladata. Megvizsgálják a támogatási szerződéstől való elállás lehetőségét és költségeit, az eredményről pedig az államtitkár előterjesztést készít a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság részére, ennek határideje január 31.

Egy ugyanakkor megjelent rendelet szerint a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság a későbbiekben állást foglal egyes projekteknél a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás eredményhirdetésének megtartására vonatkozó hozzájárulásról.

Olyan, a Közlekedési Operatív Programban támogatáshoz jutott projektekről van szó, amelyeknél a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. közbeszerzési eljárást indított a kivitelező kiválasztására, és ennek során a beérkezett legolcsóbb közbeszerzési ajánlat 20 százalékkal meghaladja az irányadó árszinten becsült értéket.

A kormány a fejlesztéspolitika területén hozandó kormányzati döntések gyors, megalapozott és koordinált előkészítése érdekében döntés-előkészítő, illetve döntéshozó szervként hozta létre a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottságot. A kormánybizottság elnöke a miniszterelnök, tagja a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, a nemzetgazdasági miniszter és a nemzeti fejlesztési miniszter.

A kormányhatározat jóváhagyja négy, egyenként egymilliárd forintot meghaladó költségű közlekedési projekt elindítását is. Ezek: a hatvani vasúti felüljáró felújítása, a 21-es számú főút egy 5,3 kilométeres szakaszának 2-szer 2 sávosra bővítése, valamint az 55-ös számú főúton két szakasz burkolat-megerősítése és az úttal párhuzamosan futó kerékpárút építése.