Egy olyan törvényjavaslatot tervez beterjeszteni a Miniszterelnöki Kabinetiroda az Országgyűlés elé, amely különleges kedvezményeket biztosítana a programozással és informatikával foglalkozó digitális társaságok részére abban az esetben, ha többségben vannak náluk a harmadik országból érkező dolgozók.

A Kabinetiroda tervezete szerint a legalább 60 százalékban külföldi munkaerőt alkalmazó cégek mentesülnének a helyi iparűzési adó és a közterhek nagy részének megfizetése alól, alkalmazottaik és vezetőik pedig különleges közteherviselési hozzájárulással (kükho) teljesíthetnék közteherfizetési kötelezettségüket. 

Ez utóbbi azt jelenti, hogy mindössze 15 százaléknyi összadó megfizetését követelnék meg tőlük a jövedelmük után, amennyiben pedig az adott munkavállaló nyugdíjas vagy az EGT-n kívüli államból származik, akkor az adókulcs 9,5 százalékra csökkenne.

A kedvezményhez való hozzáférés feltétele lenne, hogy a cégek megfelelő minősítéssel rendelkezzenek, a pályázat kiírására és elbírálására hivatott alapítványt a kormány rendeletben jelölheti ki.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda a 24.hu kérdésére adott válasza szerint a jogszabály célja, hogy „Magyarországra csábítsa a programozókat, informatikusokat, hiszen abból hiány van. A törvényjavaslat további célja, hogy újabb befektetéseket vonzzon Magyarországra, elősegítve hazánk fejlődését, versenyképességének növekedését”.

Most összehasonlíthatja fizetését a környező országokéval

Mutatjuk a magyar, a lengyel, a cseh, a szlovák és a bolgár fizetéseket az IT-szektorból.