Török Gábor politikai elemző a Telex választási műsorában arról beszélt, hogy Magyarországon már a 70 százalék közeli választási részvétel is jónak számít: „Örömteli az elemzés szempontjából, hogy a 2018-as részvételhez hasonló arányokat fogunk látni, így sokkal könnyebb lesz magyarázatot adni arra, mi történhetett” – fogalmaz a politológus.

70 százalék fölé a részvétel nem tud menni

– mondta az elemző, majd hozzátette, szerinte ennél több politikai értelemben meggyőzhető választópolgár nincs az országban.

Amennyiben hihetünk a közvélemény-kutatásoknak – amik helyenként 5 százalékpontos Fidesz győzelmet is jósoltak –, akkor egyértelműen az történt, hogy a 2018-as Jobbik szavazói lemorzsolódtak: vagy a Mi Hazánk felé mentek jelentős számban, vagy a kormánypártokat választották – állítja Török.

Felülmérik a kormánypártokat

A beszélgetésen szóba került az is, melyek a legfontosabb körzetek, ahol meglepetésekre számíthatnak a választók: az úgynevezett „billegő” csataterek között van Hódmezővásárhely is, bár az elemző inkább Fidesz-közeli körzetnek tartja. Megemlíti Szombathelyet is, ami négy éve még kormánypártinak látszott, viszont most sokkal szorosabb küzdelem várható.

Veszprém 1-2. OEVK is szorosnak tekinthető, valamint a Borsod 6-os választókerületet „lakmuszpapír” körzetnek tekinti: ez alapján látható lesz, hogy az egész észak-keleti régióban hogyan alakulnak majd az eredmények.

Papírforma szerint a Fidesz az esélyesebb, és a kormányoldalon bizakodóbbak az elemző szerint. Bár hozzáteszi, hogy a közvélemény-kutatók az elmúlt három választáson rendre felülmérték a kormánypártokat, átlagosan 5, időnként akár 8 százalékponttal is. Török Gábort kérdezték a Medián utolsó felméréséről is, amely a Fidesz választási győzelmét jósolta, eszerint a mándátumtartomány 122-77 lehet. Ezen a ponton utalt a 2019-es önkormányzati választások budapesti eredményeire, ahol az elemzők meglepetésére nem Tarlós István nyert, hanem Karácsony Gergely 7 százalékponttal.