Tartja magát Szigliget ahhoz, hogy nem szeretnének semmiféle nagyberuházást a településen. Sem szállodát, sem lakóparkot, sem bármilyen olyan fejlesztést, ami növeli az autóforgalmat.

A veszély persze fennáll, hiszen bár Szigliget eddig még távol tudta tartani az autó- és személyforgalmat brutálisan felpörgető betonszörnyeket, a nyomás folyamatos a településen.

Most ismét középpontba került a kérdés azzal, hogy az egyik ingatlanos portálon 330 millió forintért árulnak egy partmenti telket, amit szálloda- vagy wellnesközpont építésének lehetőségével is hirdetnek (mi 360 milliós áron találtunk egy hasonló ingatlant).

A település polgármester a Népszavának azt mondta, hogy a szóban forgó terület ipari-gazdasági jellegű. „S ezen nem is szeretnénk változtatni, a jelenlegi és a tervezett helyi szabályozás sem teszi lehetővé oda szálláshelyépítést, mely komoly forgalomnövekedést hozna a környéken” – mondta Balassa Dániel. „És nagyon nem szeretnénk, ha ez megváltozna az akaratunk ellenére.”

A meghirdetett telek 23,5 ezer négyzetméteres, beépíthetősége 3 százalék, de csak külön-külön lehetséges, mivel a telket két helyrajzi számon tartják nyilván. A kisebbik telek az eladó szerint alkalmas például lakóházak, kisebb hotel, étterem, öregek otthona, egészségközpont, wellness központ sportcsarnok építésére, míg a nagyobb telken horgászparadicsom, stégek, sportközpont vagy egyéb, nem zavaró fejlesztések megvalósítását javasolja. A beépíthetőség összesen nagyjából 700 négyzetméter.

A polgármester a lapnak azt mondta, hogy a meghirdetett telek korábban nádfeldolgozó-üzemként működött és legfeljebb horgászközpont létrehozását tartja elképzelhetőnek.

A falu hivatalos honlapján most is fellelhető a változtatási tilalomról szóló, február 15-i polgármesteri döntés, miszerint néhány kivételtől eltekintve „telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, továbbá elbontani, illetőleg más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani nem szabad.”

Szigligeten jelenleg csak strand és kikötő lehet beépített vízparti rész, így 180 méter a fürdőző terület, a többi pedig nádas.

További részleteket itt lehet olvasni.