A vállalkozások versenyképességének megerősítéséhez és teljesítményük növeléséhez kedvezményes finanszírozási feltételek folyamatos biztosítása szükséges, ennek legismertebb programja a Széchenyi Kártya Program (SZKP), amely a Nemzetgazdasági Minisztérium és a KAVOSZ Zrt. stratégiai együttműködésének közös missziója – írja közleményében a KAVOSZ.

Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy az SZKP MAX+ 2024. évi további bővítéséről már döntött a kormány. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. ma bejelentett garanciadíj csökkentését pedig mint fontos új elem, kiemelten üdvözlik, hiszen ennek köszönhetően a programban tovább csökken a vállalkozások által fizetendő hiteldíj.

A Garantiqa Zrt. kezességvállalása kötelező eleme a legtöbb Széchenyi Kártya konstrukciónak, amely révén még több vállalkozás számára válnak elérhetővé támogatott finanszírozási lehetőségek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentése szerint a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a mai naptól mérsékelte a kezességvállalási díjait, ennek értelmében a Széchenyi Kártya Program MAX+ beruházási hitelei körében 0 százalékra mérséklődhet az ügyfél által fizetendő garanciadíj, az SZKP MAX+ folyó- és likviditási hitelek esetében pedig a garanciadíjak a felére csökkennek.

KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója a közlemény szerint kiemelten fontosnak tartja, hogy a program 2024-ben is változatlan feltételekkel és a legalacsonyabb fix kamatokkal tud a vállalkozók rendelkezésére állni.

Azt pedig további pozitívumnak nevezete a Széchenyi Kártya Programban, hogy januártól a Széchenyi Beruházási és Agrár Széchenyi Beruházási Hitelek esetében a felvehető hitel maximális összege a korábbi 1 milliárd forintról 1,4 milliárd forintra emelkedett, a zöld beruházások esetén pedig az ügyfél által fizetendő nettó kamat szintje 5 százalékról 1,5 százalékra csökkent.

A Széchenyi Kártya Program évente sok tízezer vállalkozásnak nyújt segítséget: 2023-ban több mint 46 ezer szerződés került megkötésre közel 1700 milliárd forint összegben. A Program létrejötte óta több mint 480 ezer darab ügylet valósult meg 7800 milliárd forint összegben.