Egy ideje forr a levegő a magyar közoktatásban. Október 5-e a pedagógusok világnapja, az UNESCO 1994 óta tiszteleg a tanárok munkája előtt ezen a napon. Szerdán élőlánccal, hídfoglalással, tüntetéssel és szolidaritási akciókkal állnak ki a szimpatizánsok a pedagógusok és a magyar közoktatás mellett.

Igazából országos pedagógussztrájknak indult a megmozdulás, amit két legnagyobb pedagógus szakszervezet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) együtt szervezett, de végül a PSZ visszalépett, arra hivatkozva, hogy kevés idejük maradt a sztrájk kivitelezésére.

Az intézmények többségében tanárhiány van

Magyarországon évtizedek óta pedagógushiány van, a közoktatás Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint az összeomlás szélén áll. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének felmérése szerint Magyarországon az iskolák 69,1 százaléka küzd tanárhiánnyal, az intézmények 56,4 százalékában tanítóból van kevés, az óvodák 62,9 százaléka pedig óvodapedagógus-hiánnyal küzd. A fizetések mindenhol alacsonyak, egy pályakezdő tanár bruttó bére az első 14 évben nem változik, bruttó 312 ezer forintot keres mindvégig.

A tanárok a szeptemberben kezdődő tanévet már megmozdulásokkal kezdték, több helyen engedetlenségi mozgalmak alakultak ki. A szakszervezetek hiába tárgyaltak augusztusban többször is az oktatási kormányzat képviselőivel a követeléseikből egyet sem teljesítettek.

Szeptemberben Miskolcon felmentették posztjából a Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, mert a pedagógusok polgári engedetlenségének az élére állt, múlt héten pénteken pedig a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban több tanárnak adták át a felmondó levelét, az azonnali elbocsátást azzal indokolják, hogy a tanárok részt vettek a polgári engedetlenségi akciókban.

Forr a levegő

Szerda reggelre Budapesten élőláncot hirdettek reggel 7 óra 45 és 9 óra között a Kossuth Lajos utca és a Rákóczi út páros oldalára. A főváros forgalmas utcáin a Ferenciek terétől a Keleti pályaudvarig azok állnak majd élőláncot alkotva, akik szívügyüknek érzik a hazai közoktatás helyzetét.

A Grund ifjúsági szervezet a Facebookon azt írta:

szerdán azért nem megyünk suliba, mert tanulni akarunk.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egész napos sztrájkhoz több mint 200 intézményből csatlakoztak tanárok, több helyen a sztrájk mellett polgári engedetlenséget is hirdettek.

Itt lesznek megmozdulások szerdán:

  • 7:00 Szegeden a Deák Ferenc Gimnáziumnál,
  • 9:00 Budapesten a Madách téren a Vörösmarty Gimnázium tiltakozó akciója,
  • 12:00 sajtótájékoztató a Bajza u. 49-51 előtt a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) és a PDSZ közös tájékoztatója.
  • 12:00 A BKV szakszervezete, az Egységes Közlekedési Szakszervezete mindenkit arra kér, hogy egy dudaszóval álljon ki a tanárok mellett,
  • 15:30 A III. kerületi Fő téren az óbudai iskolák szövetsége szerenádot ad az óbudai tankerületnek,
  • 16:00 Veszprém, Kossuth Iskolánál élőláncot szerveznek a közoktatásért,
  • 17:00 A szimpatizánsok elfoglalják a Margit hidat,
  • 19: 00 A Kossuth téren lesz szolidaritási tüntetés, a közoktatás és a pedagógusok mellett szólalnak majd fel a Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom szóvivői.