Összesen 33 termék et vásároltak le személyesen a G7 sajtómunkásai az Auchan, az Interspar, a Penny, a Lidl és a Tesco egy-egy áruházában 2022. október 28-án, hogy kiderítsék hogyan tér el ennek a fogyasztói kosárnak az ára a különböző boltokban. A vizsgált áruk kétharmada élelmiszer, haty vegyi- vagy papíráru és hat állateledel volt.

Az összehasonlításhoz szükséges szokásos megszorítások után érdekes eredmények jöttek ki. A legnagyobb, 123 százalékos eltérést a folyékony súrolókrémnél találták, ami az Auchanban 599 forint, a Tescoban 1338 forint, egy literre számítva.

De nem volt ritka a 74 százalékos (csemegeuborka), a 60 százalékos (tarhonya) és az 57 százalékos (bolognai szósz) eltérés sem a legolcsóbb és a legdrágább üzlet árai között. Ilyen nagy eltérés a saját márkás termékek összehasonlításában csak elvétve fordult elő.

A kisebb eltérések sem kicsik

A csirkemellfilé (vákuumcsomagolt vagy csemegepultos) ára az Auchanban, a Lidlben, a Pennyben és az Intersparban 1499 forint volt kilogrammonként, míg a Tescoban 1798 forint, ami csaknem 20 százalékos különbség. A búzafinomlisztet mindenhol 149 forintért árulták, kivéve az Intersparban, ahol 199 forint volt. Az étolaj literje 549 forint, csak a Lidlben volt ennél kicsit több, 579 forint.

Szinte mindegy, hol vesszük meg a legolcsóbb szénsavmentes ásványvizet, „B” minőségű rizst, toast kenyeret, margarint, gyorsfagyasztott hasábburgonyát, folyékony szappant és a kutya- és macskaeledeleket, annyira egy árban mozognak. Emellett darabárra vetítve a legolcsóbb konyhai szivacsnál, nedves törlőkendőnél, papírzsebkendőnél és vattakorongnál sem találtak nagyobb eltérést.

És az október 28-ai győztes...

A 33 kiválasztott termék egységárát vizsgálva a legolcsóbban az Auchanban lehetett bevásárolni az összehasonlítás napján. Ott 30 597 forintba kerültek azok az alapcikkek, amelyekért az összehasonlításból legdrágábban kijött Tescóban 36 807 forintot kellett fizetni, azaz 6210 forinttal többet.

Az összevetést némileg torzítja, hogy a teljes kosár felét adó tételek kisebb kiszerelésben kaphatók, mint a kilós egységár. Azonban ha ezeket a 3000 forint feletti tételeket ki is vesszük az összehasonlításból, akkor is ugyanez marad a sorrend az áruházak között. A további kosárárak: Lidl: 33 781 forint, Penny: 35 885 forint, Interspar: 36 588 forint.

(A G7 cikkének megjelenését az Auchan Magyarország támogatta.)