Januárban a magyar kormány  komoly tárgyalásokat" folytatott az EU-val - mondta Orbán Viktor a parlament tavaszi ülésszakát megnyitó napirend előtti, alig ötperces beszédében. A miniszterelnök egy héttel ezelőtt már tartott egy évindító-évértékelő beszédet a Millenárison.

A magyar kormánynak komoly sikert sikert elérni - fogalmazott Orbán, aki emlékeztetett arra, hogy sokan felhördültek, mikor tavalyi EU-csúcson nem támogatta a pénzügyi uniós paktumot. A tárgyalások során Magyarország elérte, hogy a paktum csak az euróövezeti országokra lesz kötelező - ha ez nem így lenne, az óriási hátrány lenne. A másik óriási lépés az uniós adóharmonizáció lett volna - ami szintén ellentétes a magyar érdekekkel, mert ez versenyképességünket veszélyezteti. Így sikerült elérni, hogy az adóharmonizáció ne legyen része az uniós költségvetési csomagnak - így már Magyarország is csatlakozhat az egyezményhez. Ahhoz az egyezményhez amit épp Magyarország készített elő a 2011-es EU-elnökség alatt. Orbán szerint a paktum elfogadása sem korlátozza a magyar szuverenitást, illetve versenyképességet.

Orbán szerint az unió már a válság utáni időkre készül - ez a verseny ütközésekkel és vitákkal jár - amely okos megegyezést igényel. Magyarország népszavazással döntött az uniós tagságról, így Magyarország helye a jövőben is az unióban van, sőt, annak bővítésében érdekelt - fogalmazott a kormányfő.