Csütörtökön az Európai Parlament elsöprő többséggel fogadott el egy határozatot Ukrajna támogatásáról és az ellene támadást indító Oroszország elítéléséről. Az ülésen jelen lévő összes fideszes képviselő támogatta a határozatot: Bocskor Andrea (aki Kárpátalját képviseli a fideszes EP-csoportban), Deli Andor, Gál Kinga, Kósa Ádám, Schaller-Baross Ernő és Tóth Edina - hívja fel a figyelmet a 444.hu.

Az elfogadott politikai állásfoglalásban a képviselők egyebek mellett elítélik az orosz hadsereg kegyetlenségeit, a háborús bűnök kivizsgálását kérik, és újabb, komolyabb Oroszországgal szembeni szankciókat követelnek.

A határozat felszólítja az Európai Tanácsot, hogy azonnal állítsák le a földgáz, a szén, az olaj és a nukleáris üzemanyagok importját Oroszországból. A tagállamokat sürgetik, hogy szüntessék meg az együttműködést orosz vállalatokkal nukleáris projektekben, külön megemlítve a Roszatomot és Magyarországot (Finnország és Bulgária mellett; ez a Paks II. beruházás felfüggesztését jelentené), valamint az olyan projektekben, ahol az orosz szakértőket nyugatiakkal lehet helyettesíteni.

A határozat szerint az Ukrajnába irányuló fegyverszállításoknak is folytatódnia kell (uniós és tagállami szinten is) annak érdekében, hogy Ukrajna megvédhesse magát az orosz agresszióval szemben.

Belföldön mással kampányolt a kormányfő

A hat fideszes képviselő az igen szavazatával teljesen szembement az Orbán Viktor által eddig képviselt szankciós politikával - emeli ki a 444.hu. Orbán a választás előtt azzal kampányolt, hogy a kormánya megakadályozza a gázra és olajra kivetett szankciókat, és a paksi beruházást is az oroszokkal kívánja folytatni. A fegyverszállítások lehetőségét pedig teljesen kizárta, sőt az ellenzéket vádolta azzal, hogy fegyverszállításokkal háborúba akarja keverni Magyarországot.

Ezt mondja Orbán

A választási győzelme után tartott szerdai sajtótájékoztatóján Orbán Viktor azt mondta, hogy az ukrajnai orosz háború ellenére kormánya korrekt viszonyt ápol Oroszországgal, ellenzi az oroszokkal szembeni energiaszankciókat és nem szállítunk fegyvert Ukrajnának; az uniós egységfront ellenére rubelben fizetünk a gázért, ha Oroszország azt kéri; a korábbi szerződés szerint orosz hitelből megépülhet Paks II.; nem utasítunk ki orosz diplomatákat; és marad Budapesten az orosz hátterű, diplomáciai mentességet élvező Nemzetközi Beruházási Bank (volt KGST-bank) is. A háborús bűnökről azt mondta, hogy azokat ki kell vizsgálni, a "többi zsurnalizmus".

Gál Kinga szerint nem az igen

A fideszes EP-delegációt vezető Gál Kinga a Facebookra írt posztjában igyekezett feloldani az ellentmondást. A képviselő azt írta, hogy nem értenek egyet a határozatban lévő szankciókkal, de az európai egység és Ukrajna támogatása érdekében megszavazzák. (A poszt annyiban zavaros, hogy azzal kezdi, az energetikai szankciókat nem szavazzák meg, ezzel arra utalhatott, hogy nem akarták eredetileg, hogy belekerüljön ez is, de végül ezzel együtt mégis megszavazták - írja a 444.) Tehát igennel szavaztak az energiaembargóra is a fideszesek.

Az EP állásfoglalásának nincs jogi kötőereje, ez alapján dönthet további lépésekről a tagállamokat tömörítő Európai Tanács. Az uniós külügyminiszterek hétfőn tárgyalnak újabb szankciók kivetéséről.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.