Az elmúlt 25 évben közel minden második újonnan alapított cég eltűnt az OPTEN adatai szerint. A cégadatbázis mindeközben azt is kimutatta, hogy megközelítőleg kétszer annyi vállalkozás alakult – megközelítve a 900 ezret – az elmúlt 25 évben, mint amennyi 2023-ban működött.

Ugyanakkor az elmúlt tíz évben csökkent a vállalkozni vágyó magánszemélyek száma is, jelenleg mintegy 200 ezerrel kevesebben vannak jelen a társas vállalkozások tulajdonosi körében.

2013-ban még minden kilencedik – 15–74 év közötti – magánszemély volt tulajdonos társas vállalkozásban, míg 2023-ban ez az arány minden tizenkettedikre csökkent. Ez felveti a kérdést, hogy a változás hordoz-e magában negatív vagy pozitív üzenetet.

Jelenleg a hazai vállalkozások mindössze 40 százaléka 10 évnél fiatalabb, ami kiemelkedő aránynak számít. A vállalkozások közel 17 százaléka pedig már idősebb 25 évnél, ugyanakkor a nagy múltú vállalatok aránya a magas cégszám miatt látszólag alacsonynak tűnhet.

Az elmúlt néhány év tendenciái azonban árnyalják ezt a képet. Megfigyelhető, hogy a 25 éves kort megélt vállalatok száma jelentős mértékben nőtt. 2018-ban mindössze 27 ezer ilyen vállalkozás volt a cégbázisban, de 2023-ra ez a szám megközelítette a 77 ezret. A fluktuáció is észlelhető a koreloszlások elemzése során, mivel az 5 évesnél fiatalabb vállalatok alkotják továbbra is a legnépesebb halmazt.

Az OPTEN szakértői szerint a tendencia várhatóan megmarad: az idősebb cégek, amelyek már 25 évet vagy annál többet is megéltek, ezeknek a száma folyamatosan nő majd a jövőben.