2024. január elsejével megszűnik jelenlegi formájában az Országos Meteorológiai Szolgálat és vállalati struktúrában, HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. néven folytatja tevékenységét.

Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára szerint a szervezet megújulásának célja, hogy az időjárás-előrejelzések fejlesztése mellett professzionálisan célzott szolgáltatásokkal, például az időjárásfüggő megújuló energiákra vonatkozó adatszolgáltatással segítse többek között:

 

  • a zöld átállást;
  • az energiahatékonyságot;
  • az energiaszektort;
  • az agráriumot;
  • a közlekedésbiztonságot;
  • és a levegőtisztaságot.

Az államtitkár hozzátette: a jelenlegi időszak egyik legnagyobb kihívása az ország energetikai rendszerének átalakítása és ezzel összefüggésben a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelése. A kormány energiapolitikájának középpontjában a környezetkímélő energiaforrások és azok tárolása áll, amely erősíti Magyarország energiaszuverenitását.

Az államtitkár kiemelte, hogy a jogelőd Országos Meteorológiai Szolgálat eddigi hagyományos feladatait természetesen továbbra is ellátja a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt., azonban ki kell egészülnie a korszerű energetikai meteorológiai képességgel, melyhez a meglévő szakmai tudásra szükség lesz. A január elejével létrejövő társaságnak február végéig kell elkészítenie a fenti célok megvalósítására irányuló részletes vállalati stratégiát és üzleti tervet.

A jövőben a társaság az előrejelzések további fejlesztésével és speciális, kifejezetten az energiaszektor elvárásaira koncentráló szolgáltatásokkal – például nagyobb felbontású speciális előrejelzésekkel – segítheti a termelés-menetrendezéssel, a rendszer és hálózatüzemeltetéssel kapcsolatos kockázatok és költségek csökkentését, ami növeli az energiahatékonyságot és az energiabiztonságot.

Ezen kívül január elejétől egyes környezetvédelmi feladatokkal és uniós projektekkel, valamint a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR) üzemeltetésével bővülhet a társaság tevékenysége. Július elsejétől pedig egységes szakmai irányítást kap a levegőtisztaság-védelem és a társaság láthatja el az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat működtetésével kapcsolatos feladatokat is.

Most fázunk, de az idei ősz volt az egyik legmelegebb

Miközben máris tombol a téli zimankó, idén ősszel 2,6 Celsius-fokkal volt melegebb, mint 1991 és 2020 között, 1901 óta pedig 13,3 fokkal emelkedett az országos középhőmérséklet – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Bővebben --->