Évek óta adókedvezményt, egész  pontosan személyi kedvezményt kaphatnak azok, akik az erről szóló jogszabályban meghatározott betegségekben szenvednek.

A személyi kedvezmény január 1-jétől a személyi kedvezmény is az összevont adóalap terhére érvényesíthető adóalap-kedvezménnyé vált, melynek mértéke havonta közel 56 ezer forint havonta, ez pedig 8400 forint adómegtakarítást jelent havi szinten - derül ki a NAV tájékoztatójából. A személyi kedvezmény a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét követő, míg az első házasok kedvezményét, és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.

A személyi kedvezményt az veheti igénybe, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

Személyi kedvezményre jogosít többek között

  • a hallási fogyatékosság
  • a látási fogyatékosság,
  • mozgásszervi fogyatékosság,
  • elzáródást okozó érbetegség,
  • súlyos szervi károsodással járó immunbetegség,
  • veleszületett enzimopátiák, idetartozik többek között a laktózérzékenység miatt fellépő betegség,
  • emésztőrendszeri betegség, idetartozik többek között a gluténérzékenység miatt fellépő endokrin- és anyagcsere-betegség, ezen belül is az I. típusú, és a szövődményekkel járó II. típusú cukorbetegség.

A súlyos fogyatékosság minősítése nem tartozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe, mivel az nem adójogi, hanem orvosszakmai kérdés. Ugyanakkor az kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy az érintettek Az adókedvezmény érvényesítésének feltétele, hogy rendelkezzen a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolással, vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozattal.