Azt, hogy pontosan mikor kezdeményeznek jogi eljárást a kormány nevében a Sparral szemben, és hogy milyet, arról az illetéseket később tájékoztatnak – közölte a miniszter. Nagy Márton hozzátette, korábban több feljelentés is érkezett a kiskereskedelmi adóval kapcsolatosan, ezeket az Európai Unió is kivizsgálta és minden alkalommal a magyar kormánynak adott igazat – mondta a miniszter.

A tárcavezető úgy vélekedett, hogy nem történt olyan intézkedés, ami miatt változnia kellene Brüsszel álláspontjának – írta meg az Economx. Az ATV azt próbálta megtudni a minisztertől, hogy az osztrák anyacéget vagy pedig a SPAR Magyarországot támadja-e meg a kormány jogi úton. Nagy Márton erre úgy válaszolt, hogy több szinten is történt sértő állítás.

Mint ismert, az osztrák SPAR korábban azért panaszolta be a magyar kormányt az Európai Bizottságnál, mert szerintük a kiskereskedelmi különadó diszkriminatív a külföldi kiskereskedelmi egységekkel, ami miatt a magyarországi csoportjuk veszteséget termel. A vállalat vezérigazgatója egy interjúban ezután azt állította, hogy valójában Orbán Viktor oligarchái próbálnak a cégben részesedést vásárolni, amiért cserébe enyhítenének az adóterheken.

Ezután több kormánytag is arról kezdett el beszélni, hogy az ügy nem maradhat következmények nélkül: Nagy Márton a cég veszteségei, Lázár János építési- és közlekedési miniszter pedig annak viselkedése miatt vonta kérdőre az üzletláncot.

Nem a kormánytól kapta a legnagyobb pofont a Spar

A Spar az árazásban nem versenyképes, illetve az elavult üzleti modell és a magas árak jól láthatóan veszteséges működést eredményeznek – jelezte Molnár Dániel az Economxnek. A Makronóm Intézet szenior elemzője szerint világosan látszik, hogy a Spar és a hozzá hasonló hiper- és szupermarketek vesztesei a fogyasztói szokások elmúlt években bekövetkező változásának.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->