A felmérések szerint a lakosság legjelentősebb kiadásait az élelmiszer és az egészségügyi ráfordítások mellett az üzemanyag-költések teszik ki. Ez azt jelenti, hogy a lakosság esetében az üzemanyagár alakulása az egyik legmeghatározóbb tényező, amely érdemben befolyásolja a családok fogyasztását - írja a Nemzetgazdasági Minisztérium

Megállapítható, hogy a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig történő megvédése mellett a kormány a célzott és eredményes intézkedéseinek köszönhetően (pl. online árfigyelő, kötelező akciózás) visszaszorította az élelmiszerinflációt. Ennek, illetve a reálbérek jelentős ütemű növekedésének köszönhetően megindult az élelmiszer-fogyasztás helyreállása.

Ezzel szemben a családok ma a tavalyi üzemanyagárakhoz képest a benzin esetében több mint 60 forinttal (64 forint), a gázolaj esetében pedig közel 80 forinttal (76 forint) kénytelenek többet fizetni literenként - emlékeztetnek.

Ez a 11 és 13 százalékos áremelkedés önmagában mintegy 0,6-0,7 százalékponttal emelte meg az inflációt éves alapon.

A fogyasztók érzékenyen reagáltak az üzemanyagárak emelkedésére, amelynek hatására csökkent a kereslet. Ez hátráltatja a fogyasztás helyreállítását.

Üzemanyagárak Magyarországon és a régió országainak átlaga (2023. január-2024. április)
Üzemanyagárak Magyarországon és a régió országainak átlaga (2023. január-2024. április)
Kép: MTI

Autósok százezreit érintő döntésre készül a kormány, jöhet az újabb benzinárstop

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter bejelentése szerint a kormány jövő szerdán fogja megvizsgálja a kérdést. A legfrissebb adatok szerint a magyarországi átlagár mind a benzin, mind a gázolaj esetén magasabb a régiós átlagnál. >>>