Szerda reggel hozta nyilvánosságra a legfrissebb foglalkoztatási adatokatKSH. Ezek szerint a 2023. december – 2024. februári háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma a 15-74 évesek körében 4 millió 721 ezer volt, 31 ezerrel több az egy évvel korábbinál.

A munkanélküliek száma az előző évhez képest 33 ezerrel, 232 ezerre, míg a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal, 4,7 százalékra nőtt.

Az MBH Bank Elemzési Centrum elemzése szerint a munkaerőpiac feszessége enyhülni látszik valamelyest. A foglalkoztatottság tavaly szeptemberben érte el a csúcsát, majd fokozatos, kisebb mérséklődését láthattuk, a legutóbbi adatok azonban már a foglalkoztatottság ismételt emelkedését mutatják.

A munkanélküliségi ráta 2020 nyár elején volt utoljára ilyen magas szinten. A havi adatokból látható, hogy a tavalyi év végén 4 százalék körül mozgott a ráta, majd a 2024. januári 0,3 százalékpontos növekmény után februárban is tovább emelkedett a munkanélküliségi ráta.

Az elemzés szerint a munkanélküliek számának növekedése mögött egyfelől az inaktivitásból a munkaerőpiacra visszatérők számának növekedése áll (a munkát keresők között még nem mindenki tudott elhelyezkedni), ugyanakkor az adatok jelzik a konjunktúra lassulását is, ahogyan az üres álláshelyek számának fokozatos csökkenése is ebbe az irányba mutat, de a 70 ezres szám még relatíve mindig magasnak számít.

Az elmúlt időszakban ugyan a vállalatok igyekeztek a jól bevált munkaerőt megtartani, azonban kivárás jellemezheti még a következő hónapokat.

A következő hónapokban is teljes foglalkoztatottság közelében lehet a munkaerőpiac, a munkanélküliség lassan térhet vissza a 4 százalékos szint felé, nem számolnak tartósan 4,5 százalék feletti rátákkal, a gazdaság várható, de későbbi élénkülése mellett.

munkaerőpiac mennyiségi bővülésének határaihoz érve a vállalatok erőteljesebben fordulhatnak a hatékonyság és a termelékenység növelésének irányába, illetve valósíthatnak meg olyan, elsősorban tőkeintenzív beruházásokat, amit eddig a kellő számban rendelkezésre álló munkaerő miatt nem valósítottak meg vagy nem térült volna meg, ami továbbra is pozitív fejlemény a teljes nemzetgazdaság szempontjából.

 

 

 

Erre számítson, ha új állás után kell néznie

Minden második álláskereső átlagosan havi 3 hirdetésre jelentkezik, és átlagosan 7 állást pályáznak meg, mire megtalálják a megfelelőt. Közel egy évig nem találnak munkát az álláskeresők.