Az infláció 1,0 százalékponttal emelkedett az előző hónaphoz képest, amit elsősorban a maginflációs tételek árindexének emelkedése magyaráz - olvasható a gyorselemzésben.

Márciushoz képest a maginfláció 1,2 százalékponttal nőtt, amihez mindhárom termékcsoport (feldolgozott élelmiszerek, iparcikkek és szolgáltatások) áremelkedésének a gyorsulása hozzájárult.

Áprilisában az üzemanyagok továbbra is jelentősen, 1,4 százalékponttal járultak hozzá az éves inflációhoz.

A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatók emelkedtek az előző hónaphoz képest.

A globális nyersanyag- és energiaár-emelkedésnek a termékek széles körében való érvényesülése miatt az üzemanyagok és szabályozott árak nélkül számított kosár havi árváltozása 2,0 százalék volt, ami négyszerese volt az elmúlt éveket jellemző áprilisi értéknek.

Ez a helyzet a főbb tételeknél

Az inflációs főcsoportok az iparcikkek árai 1,9 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest – ami a korábbi évekre jellemző árnövekedés több, mint kétszerese –, így az iparcikkek éves inflációja 9,4 százalékra emelkedett. Ez az áremelkedés a nemzetközi folyamatokkal összhangban van. A termékkörön belül a tartós és a nem tartós iparcikkek árindexe egyaránt nőtt. A globális félvezetőhiány és a nyersanyagárak emelkedése is a fogyasztói árak emelkedésének irányába hatott.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal nőttek. A szokásos áprilisi átárazásnál jelentősen magasabb áremelkedés történt, ami a szolgáltatások széles körében jellemző volt. Az élelmiszerekhez kapcsolódó szolgáltatások (éttermi és étkezési szolgáltatások) árai tovább növekedtek. A piaci szolgáltatások éves árindexe 8,0 százalék volt.

Az élelmiszerek inflációja 16,8 százalékkal emelkedett, a termékkörön belül a feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszerek árindexe egyaránt nőtt. Márciushoz képest az élelmiszerek árai 3,9 százalékkal nőttek, ami az elmúlt évek áprilisaival összehasonlítva három-négyszeres emelkedést jelent. A feldolgozatlan és a feldolgozott élelmiszerek esetében az áremelkedés egyaránt széles körben jellemző volt.

A szabályozott termékek árai márciushoz képest nem változtak.

Egyre nagyobb inflációra számít az átlagember

A lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi - derül ki az MNB elemzéséből.

A mutatók áprilisban az előző hónaphoz képest emelkedtek és értékük a jegybanki célsáv fölött alakul, jelenleg a 6-11 százalék közötti sávban mozognak.

Inflációs mutatók áprilisban (százalékpont)
Ritkán változó árú termékek (súlya 38,6%)3,9Egyéb tételek (súlya 61,4%)5,6

A feldolgozott élelmiszerek nélküli

maginfláció (súlya 50,3%)
4,4Egyéb tételek (súlya 49,7%)5,0
Adószűrt maginfláció (súlya 63,6%)6,5Egyéb tételek (súlya 36,4%2,9
Forrás: MNB