Egy hónap sincs már hátra mindenszentek ünnepéig és az azt követő halottak napjáig, idén azonban sokak számára a gazdasági válság miatti aggasztó gondolatok keveredhetnek a megemlékezésbe. Különösen igaz lehet ez azokra, akik mostanában vesztették el hozzátartozójukat, és a napi megélhetési gondok mellett a temetkezés költségeire is gondolniuk kell – írja az RTL.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatsorából egyelőre nem látszik drámai változás: 2018-tól mostanáig nézve kiszámítható mértékben emelkedtek a koporsós és hamvasztásos temetkezési alapszolgáltatások árai. A KSH adatai szerint 2022 augusztusában egy átlagos koporsós temetés 331 990 forintba került, míg egy urnás 236 420 forint volt.

A hazai temetkezési szolgáltatók viszont bajba kerülhetnek a gazdasági válság miatt, emiatt pedig komoly áremelések várhatóak a jövőben – mondta Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Egyesületének elnöke a csatornának..

A kegyeleti magánvállalkozások és önkormányzati cégeknek ugyanis 730 forintos gázolajjal, és hasonló árú benzinnel kell tankolniuk a járműveket. A hamvasztásos temetkezés gázköltségei miatt is aggódnak a szektor vállalkozásai, ugyanis aki nem kötött hosszú távú szerződést az energiaszolgáltatóval, az a megugró költségeket kénytelen lesz benyelni. Ám azok sem érezhetik magukat biztonságban, akik korábban hosszútávú szerződést kötöttek, ugyanis a energiaszolgáltatók egyoldalúan felmondhatják ezeket.

A temetkezésről szóló 1999-es törvény szerint a hamvasztóüzemek kötelesek a következő naptári félévre vonatkozó hamvasztás és egyéb szolgáltatási árait, különösen a kilométerenkénti szállítási díjat, az általuk forgalmazott hamvasztó koporsó, urna és urnabetét árait december 1-jéig és június 1-jéig közzétenni.

Ez azt jelenti, hogy a hazai temetkezési szolgáltatók, akik krematóriumot (is) üzemeltetnek, évente mindössze kétszer emelhetnek árat, azaz hiába szabadult el az utóbbi hónapokban az infláció, hiába nőttek az üzemeltetési költségek, legközelebb december 1-jén igazíthatják áraikat a megváltozott gazdasági környezethez.

Már tárgyalnak a temetkezési díjak emeléséről

A temetkezési szektor vállalkozásainak képviselői a napokban összeültek, hogy áttekintsék a helyzetet, megvitassák, milyen gazdasági nehézségekkel szembesül a szektor, mondta Palkovics. Segítséget kérnek a kormánytól, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ugyanis szeptember elején támogatást javasolt az energiaintenzív ágazatokban működő kis- és középvállalatoknak, ez azonban csak a hazai gyártó és termelőszektorra vonatkozott, a szolgáltatókra nem.

Azt szeretnék elérni, hogy legalább a nagy gázigényű krematóriumokat vonják be a kkv-knak abba a körébe, amik kormányzati segítséget kapnak, vagy oldják fel az évi kétszeri árkorrekcióra vonatkozó korlátozást.

Ráadásul kevés a temetkezésben dolgozó munkatárs, nagy a fluktuáció: ezt java részben az okozza, hogy hogy ez a munka meglehetősen megterhelő mentálisan, sokáig nem lehet bírni, és miközben sokan távoznak a temetkezési cégektől, kevés az utánpótlás.

Az ügyfelek egyre inkább az olcsóbb temetkezést keresik. Egyre több a hamvasztásos eljárás, 2013-tól pedig akár haza is vihetik az elhunyt hamvait tartalmazó urnát a hozzátartozók, ami további költségcsökkenést jelent (nincs tehát urnasírba, vagy urnafalba helyezés, de még szórókutas búcsúszertartás se).

A magyar krematóriumok döntő többsége magántulajdonban van, kisebb részüket önkormányzatok üzemeltetik. „A jelenlegi kaotikus energiahelyzet, a költségnövekedés az utóbbiakat sújtja a legjobban, de az egész szakmát kedvezőtlenül érinti. A gáz és villamosenergia árának emelkedését a hamvasztási szolgáltatások árában is érvényesíteni kell. Az, hogy évenként csak kétszer emelhetjük fő szolgáltatásaink árát, más vállalkozásoknál negatívabban érinti a szakmánkat. Ha ezt eltörölnék, akkor megszűnne az árazás bizonytalansága” – mondta a csatornának Tóth Zoltán, a Magyarországi Krematóriumok Szövetségének elnöke, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnökségi tagja.

Van olyan krematórium, ami az előző féléves árához képest csak tízszeres áron tudott újraszerződni az energiaszolgáltatóval. Ezek esetében biztosan megjelenik az új, decemberi árszabásban a gáz árának drasztikus emelkedése.