2023 nem volt egy sikeres év a méhészek számára, a termelési év már 2022 nyarának végén, őszén elkezdődött, amikor a téli élelemkiegészítésre használt kristálycukor ára 350 forintról 550-600 forintra emelkedett – mondta Schrek Ottó, a Magyar Méhtenyésztők Országos Egyesületének elnöke az allattenyesztok.hu-nak.

Az egyesületi elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy az atka elleni küzdelem egyre nehezebb, mert az új formában, de a régi hatóanyagokkal piacra került atkaelleni készítmények hatásfoka nem kielégítő.

Az sem könnyítette meg a méhészek dolgát, hogy a tél későn jött és hűvös, csapadékos tavasszal folytatódott, amely a méhek fejlődését vontatottá tette, a kitelelt családok mézkészletüket a megszokottnál jobban elfogyasztották.

Azon méhcsaládok, amelyek tavasszal nem kaptak jelentős élelemkiegészítést gyakorlatilag éheztek, mert a tartalékaik kimerültek, a tavaszi virágokról a nektár hordása pedig nem volt elégséges.

Schrek Ottó arról is beszélt, hogy a mézkiszerelő üzemek, illetve a nagykereskedők is a nagy mennyiségű ukrán mézből vásároltak be. Az elmúlt két évben lényegében megszűnt a hazai akácméz felvásárlása, ami az előző években a méhészetek bevételének legalább a felét adta.

A vegyes méz árkategóriájában felvásárolt mézek közül a repceméz felvásárlása szinte teljes mértékben leállt, a napraforgómézet pedig 10 évvel ezelőtti áron keresik. A mézkereskedelem nem megfelelő alakulása miatt a méhészek elesnek a bevételi forrásuk nagy részétől, így a méhészkedési kedv alábbhagy, a szakma leépülése tovább gyorsul.