A 2017-es évben a béren kívüli juttatások értékének 1,18-szorosára kell 15 százalék személyi jövedelemadót (szja) és 14 százalék egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni. Így a teljes közteher jövőre az idei 34,51 százalék helyett 34,22 százalékos lesz, azonban ezen juttatások köre szűkül, mint ahogy már a nyári módosításból is látható volt.

Egyrészről Széchenyi pihenő (Szép) kártyát adhatnak majd a 2016-ban is ismert alszámlákkal és keretekkel valamint 100 ezer forint értékig pénz kifizetése is lehetséges lesz ugyanilyen közterhekkel.

Arra azonban még figyelni kell, hogy erre a két juttatásra egy összesített keret is vonatkozik jövőre. Így kedvező adózással ezekből évente a versenyszférában 450 ezer forint a közszférában 200 ezer forint lesz adható. (A keretek nettó keretek, a kiadott juttatás értékére vonatkoznak)

Egyes meghatározott juttatások

Az egyes meghatározott juttatásoknál az adó alapja szintén az 1,19 helyett az 1,18-as szorzóval korrigált érték, de a 15 százalék szja mellé 27 százaléknyi eho társul. Így 49,56 százalékos munkáltatói teherrel kalkulálhatunk 2017-ben az idei 49,98 százalék helyett.

Ezzel a közteherrel adhatóak meg az idén gyakran használt béren kívüli juttatások (pénztárak, helyi bérlet, iskolakezdési támogatás, munkahelyi étkeztetés és egyebek) kiadását, de akár más juttatásokat is a kiadás feltételeire odafigyelve.

Sok idén népszerű béren kívüli juttatás jövőre már magasabb közteherrel lesz adható. Rájuk sok esetben idén havi, éves korlátok vonatkoznak, melyen belül igénybe vehetjük a kedvező adózás feltételeit. Az elfogadott módosítás szerint ezek jövőre havi illetve éves korlátozás nélkül lesznek adhatók - a magasabb - 49,56 százalékos közteherrel - magyarázza az új szabályokat Fata László cafeteriaszakértő.

Így többek közt az Erzsébet-utalvány, iskolakezdési támogatás, helyi bérlet, munkahelyi étkezés, vállalati üdültetés, iskolarendszerű képzés és egyebek biztosítása mellett az önkéntes nyugdíjpénztárba és egészségpénztárba is korlátlanul fizethet a munkáltató 49,56 százalékos adóval.

Adómentes juttatások

Eddig is úgy látszott, hogy a gyakran használt adómentes juttatások köre megmarad, sőt bővül 2017-re. A kulturális belépő, a sportrendezvény belépő, a lakáshitel-támogatás, bölcsőde kis módosítással jövőre is tovább használhatók lesznek. Emellett már korábban bekerült az adómentes juttatások közé a mobilitási célú lakhatási támogatás és az óvodai ellátások térítése.

A nyáron még úgy látszott, hogy egészségügyi szolgáltatást is adhat a munkáltató adómentesen 2017-ben. Azonban ezt a szakaszt a friss őszi módosítás nem lépteti hatályba, így ezzel nem számolhatnak a cégek adómentes juttatásként jövőre.

Azt már korábban látható volt, hogy közigazgatási határon kívülről (speciális esetekben belülről is) munkába érkező munkatársak számára fizethető (vagy fizetendő) 9 forint/kilométer költségtérítés adómentes értéke 15 forint/kilométer értékre növekszik.

A lakáscélú támogatásnál a munkáltatónak az adómentességhez vizsgálnia kell, hogy a lakás szobaszáma ne haladja meg a méltányolható lakásméretet. Ehhez a szobaszám és együtt lakók viszonyát kell figyelembe venni. A friss módosítás alapján változik az együtt lakó személyek meghatározása. Az új szabályok alapján már a házastárs közeli hozzátartozóit is figyelembe vehetjük a lakók számának meghatározásakor. A jelenleg érvényes meghatározás szerint ebbe a körbe nem számíthatjuk bele a munkavállalónak, élettársának vagy házastársának testvérét.

A módosítás elfogadásával jövőre a lakásban élő testvér is figyelembe vehető az együtt lakó, együtt költöző családtagok számának meghatározásakor. Emellett a fiatal házaspárok estén a lakók számának meghatározáskor számításba vehetjük jövőre a jövőben születendő gyermekeket is.

Kedvezőbb lesz a szobák számának meghatározása is. A 8 és 12 négyzetméter közé eső lakóhelyiségekből kettőt egy szobaként vehetünk majd figyelembe. Ez alapján 1-2 fő esetén 3 szoba, 3-4 fő esetén négy szoba lesz a méltányolható lakásméret. Majd minden további lakóval egy szobával nő az adómentesen támogatható lakás mérete. Az egyes meghatározott juttatások és az adómentesek juttatások értékét természetesen nem kell beleszámolni a 200 ezer- 450 ezer forintos éves keretbe.

Gyakran használt elemek
CafeteriaelemKözteher 2017-ben
Munkahelyi étkeztetésKorlátozás nélkül 49,56 százalék
Erzsébet-utalványKorlátozás nélkül 49,56 százalék
Helyi bérlet49,56 százalék
Iskolakezdési támogatásKorlátozás nélkül 49,56 százalék
Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulásKorlátozás nélkül 49,56 százalék
Egészségpénztár, önsegélyező pénztár - hozzájárulásKorlátozás nélkül 49,56 százalék
Készpénz kifizetés cafeteriában *Évente 100 ezer forintig 34,22 százalék
Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámla *Évente 150 ezer forintig 34,22 százalék
Széchenyi Pihenőkártya szállás alszámla *Évente 225 ezer forintig 34,22 százalék
Széchenyi Pihenőkártya szabadidő alszámla *Évente 75 ezer forintig 34,22 százalék
Sportrendezvényre szóló belépőKorlátozás nélkül adómentes
Kulturális belépőÉvente 50 ezer forintig adómentes
Óvoda, bölcsődeA költségek mértékéig adómentes
Mobilitás célú lakhatási támogatásA feltételek teljesülése esetén havonta a minimálbér 40-25-15 százalékáig adómentes
Lakáscélú támogatás30 százalék, maximum 5 millió forint 5 év alatt  - adómentes
Kockázati biztosítás (példáu. egészség)Havonta a minimálbér 30 százalékáig adómentes
AjándékutalványA szabályokat betartva korlátlanul 49,56 százalék

* A jelölt juttatások együttes értékét is vizsgálni kell. A versenyszférában 450 ezer forint/év értékig áll rendelkezésre, a közszférában 200 ezer forint/év értékig a kedvező 34,22 százalékos mértékű közteher, felette 49,56 százaléknyi adó- és járulékteherrel kell számolni.