35 és fél évvel ezelőtt, 1988. április 29-én pontosan itt, a Régi posta utcában nyílt meg az első magyarországi McDonald's. A nyitás napja gyakorlatilag őrület volt: száz méteres sorok kígyóztak az étterem bejárata előtt: mindenki kíváncsi volta az amerikai hamburgerre. Az emberek néha egymást sem kímélték, egyes hírek szerint még dulakodás is történt a nyitás napjaiban.

Az akkori beszámolók szerint csak a nyitás napján közel percenként több mint 10 vendéget szolgált ki az étterem, ami elképesztő teljesítménynek számított. 

Érdemes persze hozzátenni, hogy 1988 már javában a Kádár-rendszer végnapjai jegyében telt, habár kevesen hitték, hogy hamarosan vége lesz a szocializmusnak. 

Persze annak rendje és módja szerint, a párt sem akart lemaradni és magas szinten képviseltette magét a megnyitón: az éttermet egészen konkrétan Marjai József miniszterelnök-helyettes, valamint Váncsa Jenő mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter avatta fel.

Az árak pedig nagyon komolynak számítottak abban az időben.

A luxusétel egyértelműen a BigMac volt, amit 43 forintért vesztegettek, a kicsit egyszerűbb sajtburgerért pedig kőkemény 26 forintot kértek – ami igencsak zsebbenyúlós tételnek számított akkoriban. 

Most szombaton, kissé ráérezve a pesti nosztalgiára és persze teljesen megújulva nyílt meg ismét Magyarország első McDonald's egysége, a Régi posta utcában. A beharangozóval és persze az akciókkal generált sorban állás  – persze csak nyomokban, de valóban visszahozott valamit a 35 évvel ezelőtti őrületből. 

 

Kígyózó sorok és 43 forintos BigMac a Régiposta utcában

1988-ban egy új korszak előfutáraként várták, ma már éves szinten több mint 70 millió vendéget szolgál ki itthon a McDonald’s. Jelenleg a cég központjában és a McDonald’s éttermekben 7900-an dolgoznak. >>>