A kormány a 2012-es hiánycélt a GDP 2,5 százalékáról 2,7 százalékára emelte, és a jövő évivel is így járt el - ott 2,2 százalékról emelt. Ehhez is még 133 milliárdos zárolásra kerül sor a 2012-e költségvetésben - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a parlamentben tartott sajtótájékoztatón pénteken. A zárolások elsősorban a kormányzati kiadásokat érintik és törlik a maradványokat. Amennyiben nem tartanánk a GDP 3 százalék alatt a hiányt, úgy uniós támogatásokat vonhatnak el az az országtól, hisz nem szűnne meg az unió túlzott deficit eljárása - indokolt a miniszter.

A kormány túlzott deficit eljárás részeként megküldte válaszait Brüsszelnek, amely a mostani döntéseket is tartalmazza. A részletes jelentés itt olvasható.

A 2013-as hiánycél tartásához 397 milliárdos kiadáscsökkentésre és bevételnövelésre kerül sor a beterjesztett költségvetéshez képest - mondta Matolcsy. A kormány első lépésben az eddigi 15 százalékról 5 százalékra mérsékli az uniós programok hazai finanszírozását - ebből 55 milliárdos költségvetési megtakarítást remél a kormány. A kieső pénzt uniós forrásokból pótolják.

Csökkentették a 2013-as GDP-növekedési prognózist, 1,6 százalékról 1-re, szemben az IMF által prognosztizált 0,7 százalékkal. Az idén az első félévi 1,2 százalékos csökkenés után a második félévre stagnálást vár a kabinet - mondta Matolcsy. A EU-nak küldött EDP jelentésben, azonban az NGM már egész évre 2012-ben 1,2 százalékos visszaesést prognosztizál.

2013 szeptemberéről 2014 január 1-jére elhalasztják a tanári béremelést, ami 73 milliárd forinttal javítja a költségvetés egyenlegét, de ha a jövő év közepén a növekedés az 1,6 százalékról 1 százalékra csökkentett kormányzati prognózist meghaladja, akkor mégis szeptember 1-jétől lesz tanári béremelés.

 

A főbb makromutatók alakulása a kormány szerint (százalék)
2011201220132014
GDP volumene1,6-1,21,02,5
Háztartások fogyasztási kiadása0,0-0,8-0,21,3
Beruházások-5,5-5,80,01,2
Export8,42,66,66,8
Import6,31,45,15,4
Foglalkoztatottak száma0,81,10,91,5
Munkanélküliségi ráta10,910,910,710,5
Forrás: NGM

A pénzügyi tranzakciós illetéknél emeltek néhány tételt - tette hozzá Matolcsy. Nem számol a kormány az MNB-re kivetett tranzakciós illetékkel, ezért további 30 milliárdos illetékbefizetést vár el cserébe a Magyar Államkincstártól, így összesen 40 milliárd az egyenleg. A kormány 3 ezrelékes tranzakciós illetéket vet ki a készpénfelvételre, minden egyes ATM használatnál. Ezt a bank fizeti, illetve a készpénzt felvevő - a Bankszövetség jelzése szerint várhatóan a felét hárítják majd át az ügyfelekre.

Az önkormányzatok által kifizetett szociális támogatásoknál bevezetnek felső korlátot - még nem dőltek el a részletek. Példaként említette, jogos az az igény, hogy a 47 ezer forintos közfoglalkoztatási bérnél ne legyen nagyobb az egy főre jutó szociális támogatások összege - mindebből 8-10 milliárd forintos megtakarítást tervez a kormány. Matolcsy hozzátette: a családi támogatásokat és a gyermeknevelési támogatásokat ez a plafon nem érinti.

A pénztárgépekbe be kell építeni egy online kapcsolatot a NAV felé - bolgár példára - , az áfaelkerülés mérséklésére, amitől azt várják 95 milliárd forinttal javuljon a kereskedelem áfabefizetése. Arra vonatkozóan, hogy az ehhez szükséges beruházás mennyibe kerül, még folynak a számítások - ismerte el kérdésre válaszolva Matolcsy.

A sertéskereskedelemre is kiterjesztik a fordított áfát, a parlament már döntött a kisvállalkozások adójáról, eltörlik a a nyugdíjjárulék-plafont. Ez utóbbi azt jelenti, hogy havi 662 ezer forint bér felett is meg kell fizetni a 10 százalékos tb-járulékot - jelentette be Matolcsy. Ettől az intézkedéstől 50 milliárdos bevételt remél a kormány. Az áfaemelés nem került szóba - hangsúlyozta a miniszter.

A gazdasági miniszter szerint a félszuperbruttó kivezetésével a magas jövedelműek adóterhe csökken, a két intézkedés eredőjeként az adófizetők egy százalékát érinti az intézkedés.

Egy hosszú történet vége felé haladunk - mondta Matolcsy - amikor is 20-30 éven keresztül Magyarország lazán kezelte az állam pénzügyeit. Az elmúlt évtizedben tartósan három százalék felett volt a hiány, 2011-ben viszont már költségvetési trendforduló következett be, amikor is három százalék alatt marad a deficit - köszönhetően a magánpénztári vagyon államosításának. A kormány csütörtöki döntése után idén is 2,7-2,7 százalék lesz a hiány, így Magyarország azon kevés uniós ország közé tartozik, amelynek ez sikerül - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: olyan költségvetést akarunk, ami visszahozza 2013-ban a növekedést. Nem hiszem, hogy a Valutaalappal folytatott tárgyalások ezt a logikát megtörnék - fogalmazott. Hozzátette: hagyon közel vagyunk a közös álláspont kialakításához az IMF-fel, mind a Valutaalap mind a kormány olyan költségvetést akar, amely javítja a növekedési esélyeket.


A 2013-as megszorítások hatásai (milliárd forint)
Fejlesztések uniós társfinanszírozásnak csökkentése55
Bürokrácia csökkentése30
Hatékonyabb bérszabályozás a közszférában73
Szociális ellátások plafonjának bevezetése
8
Tb-járulékplafon megszüntetése51
Tranzakciós illeték az ATM-használatra30
Kincstári tranzakciós illeték megemelése30
A gazdaság fehérítése120
Ebből: Fordított Áfa a sertés kereskedelemre10
Pénztárgépek összekötése a NAV-val95
Kisvállalati adózás változtatása15
Összesen397
Forrás: NGM