A társaság október végén jelentette be, hogy az energiaárak drasztikus emelkedése miatt 364 posta működésének szüneteltetésére kényszerült, az önkormányzatokkal folytatott intenzív tárgyalások eredményeként, 32 településen összesen 45 posta újra kinyitott. Az ellátási költségek miatt azonban további hivatalok újranyitására nem lehet számítani.

A postahelyi ellátottság nemzetközi szinten is kiemelkedő Magyarországon, miközben a háború és a szankciók okozta energiaválság miatt a társaság működtetésének költségei továbbra is jelentősek, ezért a Magyar Posta Zrt. úgy döntött, hogy nincs lehetőség az ideiglenesen szünetelő további posták újranyitására

– közöle a Magyar Posta.

Üzletek veszik át a posta néhány szolgáltatását

A vállalat vezetése megvizsgálta a jelenleg szünetelő posták további működtetésének lehetőségeit. Az eddigi tapasztalatok alapján a jelenleg is működő több mint 2200 szolgáltatóhely az ügyfélforgalmat megfelelően kezeli. A Magyar Posta kiemelte, túlteljesíti a jogszabályi kötelezettségeit, az előírtnál mintegy 600 postával több áll az ügyfelek rendelkezésére.

A Magyar Posta új partneri programot indít, amivel lehetőséget biztosít arra, hogy az önkormányzatok, vállalkozások, és egyéb partnerek még nagyobb számban vegyenek részt a posták működtetésében.

Korábban már 19 takarékbank fiók, és két kistelepülési élelmiszerüzlet bevonásával tesztelték a partneri üzemeltetési formát.

Magyar falu programban megújuló kistelepülési üzletek közül 220-ba integrálódik postai szolgáltatás.

A tapasztalatok szerint ez az üzemeltetési forma mind az ügyfelek, mind a partner vállalkozások számára hatékonyan és eredményesen működik – közölte a társaság.

A kézbesítés marad a postánál

A társaság a felvételhez köthető tevékenységet – egyebek közt csekkfelvételt – kíván partneri kezelésbe adni, a háznál történő kézbesítést továbbra is a Magyar Posta Zrt. végzi.

Az új partneri modell keretében a meglévő vállalkozói vagy szolgáltatói tevékenység mellett végezhető a postai feladat, így növelhető az ügyfélkör és az árbevétel, erősödik a vidék megtartó ereje – összegezték.

A vállalat arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy a Magyar Posta megújított feltételekkel továbbra is lehetőséget biztosít a posták szerződés üzemeltetésére, a szerződő fél üzleti alapon fizet díjat.