A munkaerőpiac stabil, a foglalkoztatás további bővítésében azonban a demográfia egyre effektívebb korlátot jelent – erről ír friss elemzésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A jegybank elemzői kiemelték, hogy a foglalkoztatottak száma az elmúlt évtizedben több, mint 850 ezer fővel nőtt, mára 4,7 millió fő fölé emelkedett. 

Ezzel a hazai foglalkoztatási ráta (64,6 százalék) már meghaladja az uniós átlagot, a 25-54 évesek körében pedig az EU élmezőnyébe tartozik.

A foglalkoztatottak létszámának bővülése 2023 végén is folytatódott, azonban vannak a munkapiaci feszesség enyhülésére utaló jelek. A ledolgozott munkaórák száma csökkent, a munkakereslet megítélése pedig ellentmondásos a statisztikákban.

A hazai munkaerő-tartalék az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok és az 55-74 éves nők körében koncentrálódik, 2030-ig azonban közel 300 ezer fővel csökkenhet a hazai munkaképes korú népesség.

Az EU vezető országaihoz viszonyított legfeljebb 510 ezer fős munkaerő-tartalék és a munkaképes korosztályban 2030-ig bekövetkező népességcsökkenés eredőjeként a jelenleg rendelkezésre álló munkaerő-tartalék maximális mérete a jegybank becslése szerint mintegy 200-250 ezer fő.

Az elemzés szerint a munkaerő képzettségének javítása elengedhetetlen a versenyképesség javítása és munkatermelékenység növelése érdekében.

A további részletes adatok megtalálhatóak az elemzésben.

Meglepő ötlettel állt elő az MNB a GDP-vel kapcsolatban

Matolcsy György jegybankelnök szerint az új közgazdaságnak új mérőszámokra van szüksége.