Nem egy időben újítják fel a Lánchidat, a Váralagutat és a Clark Ádám teret, a főváros módosított korábbi terveit - írta meg lapunk.

A Fővárosi Önkormányzat megerősítette azt, amit a költségvetési számokból ki lehetett olvasni. Első ütemben a Lánchidat újítják fel, amelyhez a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró megújítása fog társulni. A Várhegyi alagút és a Clark Ádám tér felújítása a későbbi ütemekben valósulhat meg - közölték.

2017-ben elkészültek a Széchenyi lánchíd és a Várhegyi alagút egyesített tervei. A kivitelezői közbeszerzés megkezdése előtt a két műtárgy egyidejű megvalósítását a fővárosi térségi beruházásokkal együttesen megvizsgálta. A BKK az egész fővárosra kiterjesztett egységes forgalomtechnikai modellezést hajtott végre, amelyek alapján az a döntés született, hogy a rosszabb állapotban lévő Széchenyi lánchíddal kezdődik meg a felújítás, a Várhegyi alagút felújítása ezt fogja követni.

A főváros tervei szerint a közbeszerzési eljárás 2018. második negyedévben megindulhat, amelynek eredményes és sikeres lefolytatása esetén a kivitelezés idei megkezdéséhez biztosít fedezetet a beállított 2,2 milliárdos forrás.

A kivitelezői szerződéseket 2018 őszén írhatják alá, amelyet követhet a munkaterület átadás-átvételi eljárás lefolytatása és a tényleges lezárás.

Az Alagút járható lesz

A Várhegyi alagút felújítása később valósulhat meg, így lezárása a Széchenyi lánchíd felújításának idején nem várható. A Clark Ádám tér részben kerül korlátozásra a híd felújításhoz szükséges mértékben, ezen időszak alatt a jelenlegi körfogalom helyett, az építés idejére jelzőlámpás forgalomirányítás kialakítását tervezzük.

A villamos-közúti aluljáró felújítási tervei várhatóan 2018. második negyedévében elkészülnek, amelyet követően a közbeszerzési eljárás megindulhat. Sikeressége esetén a kivitelezési szerződés idei megkötésére és a kivitelezés megindulására biztosít fedezetet a betervezett összeg. A villamos-közúti aluljáró lezárása várhatóan 2018-ban még nem történik meg.  A Széchenyi István téri villamos-közúti aluljáró kivitelezése a Széchenyi lánchíd felújításával egyidőben fejeződik be.

A fotó forrása: Shutterstock.