A januártól életbe lépett új kamatplafon alapján legfeljebb 7,3 százalékos THM-mel kínált lakáshitelek törlesztőrészlete több tízezer forinttal alacsonyabb, mint a kamatplafon előtti, október eleji jelzálogkölcsönöké. Az igénylők közül az járt jól, aki kivárt, a lakáskölcsönt három hónappal ezelőtt felvevők viszont verhetik a fejüket a falba – írja a Bank360.

Az első új kamatplafonos ajánlatokat már az ünnepek előtt meghirdették, akkor még úgy tűnt, hogy a bankok 7-7,3 százalék közé árazzák be a lakáshiteleket. A december végén és január elején közzétett feltételek alapján azonban kiderült, hogy több pénzintézetnél 2024-től 7 százalék alatti THM-mel vehetnek fel jelzálogkölcsönt az ügyfelek.

A Bank360 számításai szerint egy 600 ezer forintos havi jövedelemmel 20 éves futamidőre felvett 20 millió forintos lakáshitelnél a kamatplafon 8,5-ről 7,3 százalékra mérséklése közel 15 ezer forintos törlesztőrészlet-csökkenést eredményezett.

A Bank360 lakáshitel kalkulátorának adatai alapján mindössze három hónap leforgása alatt a THM-ek 1,2-2,7 százalékponttal csökkentek a bankoknál, ami egy 20 millió forintos lakáshitelnél akár több tízezer forintos törlesztőrészlet-csökkenést, a teljes futamidő alatt pedig több millió forint kamatköltség-megtakarítást jelenthet.

Vagyis aki még október elején, a kamatplafon bevezetése előtt kötött szerződést, 20-30 ezer forinttal fizethet többet ugyanazért a lakáshitelért, mint aki 2024 januárjában veszi fel a jelzálogkölcsönt.

Mivel a kínált lakáshitelek zöme ma 10 éves kamatperiódusú vagy végig fix kamatozású, a kölcsönt október 9. előtt felvevők a folyamatos kamatcsökkentések hatását legjobb esetben is csak nagyon sokára érezhetik meg, hiszen az induló feltételek legalább 10 évre szólnak.

A magas kamattal szerződők számára ugyanakkor egyre inkább megfontolandóvá válik a hitelkiváltás lehetősége. Ebben az esetben ugyanis a meglévő jelzálogkölcsönt egy újonnan felvett, de sokkal olcsóbb hitelre cserélhetik.

Azoknak, akik körülbelül egy évvel ezelőtt vettek fel lakáskölcsönt 10 százalék körüli THM-mel, érdemes megfontolniuk a lehetőséget, amint erre a szerződésük lehetőséget ad. A jelenlegi 7 százalék körüli ajánlatokkal ugyanis jelentős összeget spórolhatnak még azzal együtt is, hogy a hitelkiváltásnak nem elhanyagolható költségei vannak.

Hatmillió forint maradhat egy család zsebében a kamatplafon miatt

Az ügyfelek a csökkenő kamatok mellett az egymással versengő bankok egyéb kedvezményeiből is profitálhatnak. Bővebben --->