Idén januárban a várakozásoknak megfelelően csökkentek vagy stagnáltak a lakásárak decemberhez képest, ám az országos 0,1 százalékos árcsökkenéstől jelentősen eltért Budapest, ahol 1,9 százalékkal drágultak a lakások az előző hónaphoz képest az ingatlan.com legfrissebb lakásárindexe szerint.

Éves szinten országosan 1,2, Budapesten 2,4 százalékkal voltak magasabbak az árak januárban, mint egy évvel korábban.

Az ingatlanos portál adatai szerint már csak négy olyan fővárosi kerület van, ahol az új lakások átlagos négyzetméterára 1 millió forint alatt volt januárban.

A XVII., XVIII., XX. és a XXIII. kerületben 914-988 ezer forint között alakult az új lakások átlagára. Mindeközben a több mint 1700 eladó új lakást felvonultató XIII., XI. és XIV. kerületben 1,3-1,6 milliós árral számolhatnak a lakásvásárlók.

A használt lakások piacán is már kilenc kerületben magasabb az egymilliós szintnél a négyzetméterárak középértéke. Idén januárban a III. és a IX. kerületben 1,08 és 1 millió forint volt az átlagár, miközben egy évvel ezelőtt 964 ezer és 917 ezer forint jellemezte őket. A használt lakások átlagára 975 ezer forint volt a fővárosban.

Első alkalommal fordul elő, hogy vidéki városokban is meghaladja az egymillió forintot a négyzetméterár: Debrecenben éppen egymillió, Zalaegerszegen pedig közel 1,1 millió forintot kértek átlagosan.

A zalai megyeszékhelyen több mint 300 ezer forinttal emelkedett az ár, tavaly még csak 739 ezer forintot kértek egy négyzetméterért. Az ingatlan.com szakértői szerint a vidéki nagyvárosokban zajló ipari beruházások jelentősen hozzájárulnak a lakásárak felzárkózásához.