kiskereskedelmi forgalom volumene szeptemberben 7,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg az előző hónaphoz képest lényegében változatlan maradt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A gyorstájékoztató alapján szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 7,8, naptárhatástól megtisztítva 7,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. 

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,3;
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,5;
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 19,9 százalékkal 

lett kisebb az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene lényegében változatlan maradt az előző hónaphoz képest. 

A KSH adatai szerint idén január – szeptemberben az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi forgalom volumene 9,3 százalékkal lett kisebb. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 6,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,1 százalékkal esett vissza az értékesítés volumene.

Több gyógyszer, kevesebb műszaki cikk

Szeptemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,3 százalékkal kisebb lett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,7 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,7 százalékkal mérséklődött.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 7,5 százalékkal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 6,6 százalékkal nőtt, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,9, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 14, a használtcikk- és a bútor-, műszakicikk-üzletekben 16-16, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 19 százalékkal kisebb lett.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene lényegében nem változott.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 19,9 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai lényegében nem változtak.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1530 milliárd forintot ért el szeptemberben. Az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Vagy pazarolunk vagy spórolunk: szinte nincs átmenet

Példátlan átalakulásokon ment át a kereskedelem az utóbbi években, szinte minden eddigi gyakorlatot újra kell gondolni.