Mihez férhetnek hozzá az illetéktelen behatolók, aki feltörték a közoktatás minden intézményében kötelezően használt állami adminisztrációs rendszert, a KRÉTA-t? - kérdezte a Telex az ügyről szóló cikksorozatában a KRÉTA korábbi fejlesztési vezetőjét, Kovács Gábort, akinek a konkrét esetről nincs tudomása.

A válasz szerint a KRÉTA a diákok és a tanárok szinte minden adatát tartalmazza valamilyen moduljában, a tajszámok és más személyes adatok vagy a jegyek, intők a triviális kategória. Ennél érzékenyebb adatok is elérhetők lehetnek ilyen módon.

„Hogy mást ne említsek, ilyen adatok: a diákok fogyatékosságai, magatartászavarai, amelyek minősített adatok; felmentések, igazolások, egészségügyi adatok; pedagógusok és más alkalmazottak HR-adatai; intézmények költségvetése, gazdálkodása; intézmények iktatott dokumentumai.”

Nincs válasz

Ennek tükrében meglepő, hogy a hírportál először közel egy hónappal ezelőtt megküldött megkeresésére az ügyben sem a Klebelsberg Központ, sem az eKRÉTA Zrt. nem reagált semmit. A cégnek most újabb kérdéseket küldtek. Arra voltak kíváncsiak, hogy meg tudják-e erősíteni, hogy a cég vezetése már szeptemberben tisztában volt azzal, hogy illetéktelenek férhettek hozzá a KRÉTA adataihoz?

Ha igen, miért döntöttek úgy, hogy nem tesznek feljelentést, illetve nem értesítenek senkit az incidensről. A Telex cikkének november 9-ei megjelenéséig nem reagáltak a kérdésekre.