A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében tájékoztatom, hogy a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény (a továbbiakban: Gktv.) 34/A. § (2) bekezdésében megállapított, évente esedékes 5.000,- Ft, azaz Ötezer forint kamarai hozzájárulás megfizetését a törvény(3) bekezdése alapján 2024. március 31-ig köteles teljesíteni – szerepel a levélben, amelyet az iparkamara küld ki a napokban a hazai vállalkozásoknak.

Majd azzal folytatják, hogy ezt a bizonyos 5 ezer forintos kamarai hozzájárulást a megadott határidőig a Gránit Banknál vezetett bankszámlára átutalással kell rendezni – írta a Portfolio.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) arra is figyelmeztet, hogy a kamarai hozzájárulás megfizetésének elmulasztása köztartozás, melyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hajt be.

Az pedig tavaly augusztusban derült ki, hogy a Nemzeti Választási Bizottság átengedte a Jobbik javaslatát, miszerint legyen népszavazás a kötelező kamarai tagságról. Ennek megfelelően a Jobbik pár nappal ezelőtt el is kezdte országos aláírásgyűjtő körútját, hogy a vállalkozásokat megmentse ennek az 5 ezer forintos kamarai hozzájárulásnak a befizetésétől. 

A Kúria munkára fogta az ellenzéket: lehet népszavazás a kamaráról

Az Alkotmánybíróság visszautasította az iparkamara panaszát, így lehet népszavazás az ötezer forintos kötelező kamarai hozzájárulásról. A taláros testület érdemi vizsgálat nélkül döntött így.

A részletekről ITT írtunk bővebben.