A hírt kiszúró hvg.hu felidézi, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a nyáron hitelesítette a jobbikos Lukács László György népszavazási kérdését, ami így szólt:

egyetért-e Ön azzal, hogy ne kelljen a gazdasági kamarai közfeladatok ellátásához kötelezően kamarai hozzájárulást fizetni?

Az ellenzéki honatya indoklása szerint a döntés lehetőséget biztosít arra, hogy végre meg lehessen szüntetni a Parragh László-féle kamarának fizetendő éves lehúzást, amelyért amúgy sem kapnak semmilyen segítséget cserébe a vállalkozások. 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) bírósági felülvizsgálatot kért, szerintük ugyanis tiltott tárgyra vonatkozna a népszavazás, mert a kérdés a költségvetést érintené.

Ugyanis ha a közfeladatokat az állam látná el, azokra a büdzséből kellene költeni, illetve ha a kamarai díj fizetése nem lenne kötelező, úgy a gazdasági kamarák költségvetési támogatásra válnának jogosulttá. Továbbá Parraghék szerint nem is egyértelmű a kérdés megfogalmazása, nem világos, hogy milyen kamaráról van szó, és nem egyértelmű, hogy igen válaszok esetén el kell-e törölni a kötelező kamarai hozzájárulást – olvasható a cikkben. 

Kúria azonban jóváhagyta az NVB határozatát. Érthetőnek tartja a kérdést, továbbá megállapította, hogy a kamarai hozzájárulás közteher ugyan, de az nem központi adónem, és nem tartozik közvetlenül a központi költségvetés bevételi körébe.

A közfeladatok ellátása a kamarai hozzájárulás mellett más bevételekből is fedezhető, tehát a kötelező kamarai hozzájárulás megszüntetéséből nem következne az állami támogatás.

A valasztas.hu oldalon követhető a népszavazási kezdeményezések folyamata és mivel a Kúria döntése ellen további jogorvoslatnak nincs helye, most már a kezdeményezőn a sor, kezdődhet az aláírásgyűjtés. Aláírást gyűjteni az ívek átvételétől számított 120 napig lehet.

 

  • Ha az érvényes aláírások száma eléri a kétszázezret (úgynevezett kötelező népszavazás), az Országgyűlésnek el kell rendelnie a népszavazást.
  • Ha az érvényes aláírások száma 100 és 200 ezer között van, vagy ha a népszavazást a kormány vagy a köztársasági elnök kezdeményezte (úgynevezett fakultatív népszavazás), az Országgyűlés hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy elrendeli-e a népszavazást vagy nem.

 

Az országos népszavazás akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavaz. Eredményes országos népszavazásról pedig akkor beszélhetünk, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott, azaz nincs szavazategyenlőség.