Az utóbbi hetekben kitartóan magas azok aránya Magyarországon, akik hajlandóak beoltatni magukat a koronavírus ellen - olvasható ki a KSH legújabb, immár huszonegyedszer elkészített felméréséből. Eközben pedig lassan, de csökken a bizonytalanok aránya.

Míg a 2020. november 30-val kezdődő héten csak a magyarok 14,9 százaléka volt biztos benne, hogy beoltatná magát, ez az arány - néhány kis megtorpanást leszámítva - fokozatosan emelkedett, majd a mérés huszonegyedik hetében (a 2021. április 19-vel kezdődő héten) már 64,8 százalék volt, majd a következő héten (a 2021. április 26-val kezdődő héten) 64,2 százalékra mérséklődött ugyan, de ez így is azt jelenti azaz immár ötből három megkérdezett hajlik erre.

Továbbra is a koronavírus-járvány miatt leginkább veszélyeztetettnek számító 64 év felettiek (89,3 százalék) tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat vagy már meg is kapták az első oltást, emellett a felsőfokú végzettségűek körében magas az arány (84,2 százalék). A fiatalok (30 év alattiak) és a legfeljebb alapfokú végzettségűek a legelutasítóbbak (46, illetve 48 százalék).

Az április 19-vel kezdődő héten a válaszadók kereken 18 százaléka volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért 36 százalékkal, a friss megkérdezés pedig még alacsonyabb, 16,6 százalékos elutasítási arányt hozott - így új magyar rekord született, mivel ez az eddigi legalacsonyabb érték. Az oltási hajlandóság javulásában minden bizonnyal szerepet játszik a tájékoztatás erősödése, a vakcina tényleges beérkezése és az oltási program alakulása - állapították meg a statisztikusok.

Eközben a feltett kérdésre (Tervezi-e, hogy beoltatja magát?) a "talán" választ adók aránya több héten át stabilan, 28-31 százalék között mozgott, majd február közepe óta csökken, az utóbbi egy héten már csupán 14,6 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy az igenek és a talánok együttes aránya ezen a héten immár megközelíti a teljes népesség négyötödét, mivel jelenleg 78,8 százaléknál jár - azaz ötből négy ember hajlik erre.

A Nem tudja/Nem kíván válaszolni arány pedig igen alacsony, 4,7 százaléknál jár - ez ugyan látványos csökkenés az első heti 21,2 százalékhoz képest, ám 2,2 százalékponttal magasabb az egy héttel korábbi, az eddigi rekordot jelentő értéknél.

A KSH friss felmérése szerint az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek 86 százalékát a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 80 százalékát az oltással kapcsolatosan sajtóban, médiában megjelenő hírek, 79 százalékát a kormányzati kommunikáció, valamint 65 százalékát a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják - ugyanakkor a válaszadók fele (56 százaléka) egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét - derül ki a KSH adataiból.