Adományokból épülhet meg az Anna-réti engesztelőkápolna NormafánBudapest zöld kerületében. A tervekről Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Pokorni Zoltán, XII. kerületi polgármester és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, elkötelezettek a kápolna megépítése mellett, egyben egyeztetésbe kezdenek az építési feladat átadásáról.

Korábban a XII. kerületi Hegyvidéki Önkormányzat tervezte  közadakozásból megépíttetni a „Szűz Mária, a Világ Királynője Engesztelő Kápolnát” a normafai Anna-réten – írja az Index

Ha az adományokból összegyűlik a szükséges összeg, azt átadja a kerület az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyének, amely ezzel a projekt új gazdájává válik.

Több mint négymillió forintos négyzetméterárra gyűjtenek

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) elmondta, a tervek szerint 127 millió forintból megvalósuló kápolna létrehozására 2022 végén hirdetett gyűjtést az önkormányzat, és eddig 47 millió forint gyűlt össze.

Az egész épület csupán 4,2 x 7 méteres, azaz 29,4 négyzetméter nagyságú, ami azt jelenti, hogy több mint 4,3 millió forint a négyzetméterára.

Az adományokat továbbra is várja a Hegyvidéki Önkormányzat a Raiffeisen Banknál vezetett 12001008-00155297-05200008-as számlára, az „Anna-rét adomány” feltüntetésével.

A kápolna terveihez illeszkedő, 44,5 centiméter átmérőjű harang már elkészült. 

Háromféle térré alakítható a kápolna

A polgármester hangsúlyozta, hogy a készülő kápolna nem azonos az 1940-es években Natália nővér látomásaiban szerepelt, 500 férőhelyes templommal. Mint mondta, az idők változnak, és olyan kápolnát szerettek volna, amely nem vonja el a figyelmet a természetről, ugyanakkor alkalmat ad az imádságra.

A 2018-ban kiírt építészeti tervpályázatra érkezett 59 pályamű közül a rangos, egyházi és világi szakemberekből álló zsűri Márkus Péter és Koczka Kristóf terveit választotta.

A kápolna különlegessége, hogy háromféle térré alakítható. Zárt állapotban maximum 20 ember befogadására alkalmas, a nyugati oldalának kinyitásával 50-100 embernek, a keleti oldal kinyitásával pedig nagyobb zarándokcsoportoknak, akár 1000 embernek is tarthatnak majd itt szentmisét.

Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat
Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat
Kép: Napi.hu

Több mint száz éve tervezték az építkezést

Erdő Péter emlékeztetett, a területen már a barokk korban a környékre betelepített svábok építettek kápolnákat, ezek egyike a mai Szent Anna-rét közelében volt. Megjegyezte, a magyarországi németségre Szűz Mária tisztelete mellett jellemző Mária édesanyjának, Szent Annának a tisztelete is.

Az Anna-réti kápolna az idők folyamán elpusztult, de a 20. század elejétől tervezték, hogy újat építenek a helyére.

Ez a terv találkozott Szűz Máriának a fatimai jelenésekben megfogalmazott kérésével, hogy végezzenek engesztelő imádságot a békéért. Erre a szándékra is kápolnát terveztek a Normafára.

Ehhez járult még hozzá az 1940-es évek elején egy magánkinyilatkoztatás is a templomról, azt azonban az egyház hivatalosan soha nem hagyta jóvá.

A háború óta nőtt az igény

Erdő Péter szólt arról is: az Anna-réten rendszeresen végeznek engesztelő imádságot és szentmiséket is tartanak. Ennek a hitéleti tevékenységnek lehetne látható helyszíne a kápolna.

Az ukrajnai háború kitörése óta a hívek részéről különösen erőssé vált az igény, hogy „fejezzük ki láthatóan, kézzel foghatóan is a vágyunkat, könyörgésüket a békéért és azért, hogy a magyar nép sértetlenül kerüljön ki ebből a nemzetközi viharból”.

A bíboros reményét fejezte ki, hogy szeptemberre elkészül a kápolna.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, az elmúlt 10 évben szerte a Kárpát-medencében több mint 200 új templom épült kormányzati támogatással, ami bizonyítja, hogy a „kereszténység igenis élni akar és élni is fog”.

Ugyanakkor az Anna-réti kápolna építésekor az a cél, hogy az ukrajnai háború időszakában, a gazdasági nehézségek közepette ne közpénzből, hanem összefogásból épüljön meg

– tette hozzá az államtitkár.