Több mint 355 ezer adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett ma hazánkba, 30 százalékkal több, mint egy héttel korábban. Ez már a 19. magyarországi szállítmány a két vállalat által fejlesztett, Comirnaty nevű oltóanyagból, így a vállalat által hazánkba szállított vakcina adagok mennyisége meghaladja a 2,5 millió adagot - közölte a gyártó kedden, amelynek készítményéből eddig a legtöbb érkezett Magyarországra.

Az elmúlt héten újabb 600 ezer Sinopharm-vakcina érkezett, amelyet ellenőriztek és ezzel meg is kezdődött a héten a Müller Cecília tisztifőorvos által elrendelt tömeges oltás. Az Orbán Viktor vezette kormány intenzíven próbálja is elérni, hogy az emberek beadassák maguknak az elölt vírusos készítményt: interneten is lehet időpontot foglalni a beadatásra, de emailen és sms-üzenetekben is buzdítják a magyarokat, hogy a Sinopharm-vakcináját fogadják el.

Közben a Pfizer és a Sinopharm mellett más vakcinákból is érkezik, vagy már érkezett nagyobb tétel. Az AstraZenaca-oltások kapcsán a gyártó arról tájékoztatta a Napi.hu-t, hogy a héten egy újabb, minden eddiginél nagyobb szállítmány is érkezik. Erről később adnak pontos tájékoztatást. Mindenesetre a brit-svéd gyártó eddigi legnagyobb transzportja április elején 218 400 adagos volt, vagyis most ennél is több érkezhet. A cég hangsúlyozta, hogy az AstraZeneca folyamatosan dolgozik a kapacitás bővítésén, hogy - a vállalat nemzetközi ellátási láncát sújtó exportkorlátozások ellenére - 2021 első félévében 100 millió adag oltóanyagot tudjon leszállítani az Európai Unió országaiba, és lakosságarányosan Magyarországra. Ennek megfelelően a következő hónapokban a gyártási tételek felszabadítása szerinti ütemezésben, további több százezer oltóanyag érkezése várható hazánkba a gyártótól. Február 6-a óta eddig összesen 12 szállítmánnyal 786 700 db AstraZeneca vakcina érkezett Magyarországra, amely 393 350 magyar állampolgár kétszeri oltását teszi lehetővé.

Kedden jelentette be a kormány, hogy érkezett 200 ezer első és 280 ezer második Szputnyik-vakcina is. Tehát mindenki, aki eddig megkapta az első oltást a Szputnyikból, meg tudja kapni a második adagot is.

Fontos tudni még, hogy a Johnson & Johnson által gyártott belga fejlesztésű Janssen-vakcinák beadása is folytatódik, miután az Európai Gyógyszerügynökség használatra javasolta a készítményt. Egy 28 800 adagos első szállítmány nagy részét még nem használták fel, mert az EMA felfüggesztette a vizsgálata idejére, amelyet nagyon ritka vérrögképződéses mellékhatások miatt rendelt el.

Müller Cecília a beszámolója alapján több mint egymillió adag oltás jön be ezen a héten:

 

  • 480 ezer Szputnyik V,  ebből 200 ezer első komponens, 280 ezer adag második komponensű oltóanyag
  • 355 680 adag Pfizer
  • 19 200 AstraZeneca már itt van, további 324 ezer adag még érkezik a héten.