Nemcsak az autóhirdetések, hanem a keresések száma is jelentősen megugrott az év első hónapjában a Használtautó.hu statisztikái szerint.

A portál közleménye szerint idén januárban megközelítőleg 4,5 millió aktív felhasználó közel 30 millió keresést indított, ami 22 százalékkal nagyobb a decemberi keresések volumenénél. Az autóvásárlók 60 százalékkal többször kezdeményeztek kapcsolatfelvételt a hirdetőkkel, mint a tavalyi év utolsó hónapjában, ami az autópiac jelentős élénkülésére utal.

Decemberhez viszonyítva 30 százalékkal több hirdetést adtak fel, ami leginkább a hibrid (+30 százalék) és az elektromos (+18 százalék) kategóriákban feladott hirdetések számában mutatkozott meg.

A portál adatai ezeken kívül is egy komoly trendfordulót jeleznek, 2024-ben ugyanis már többen keresnek az 1 és 1,5 millió Ft közötti tartományban, mint az 500 ezer és 1 millió Ft közöttiben, ami tavaly még fordítva volt.

Emellett az elektromos autókra indított keresések részaránya is 5,5 százalékra emelkedett, ami az elmúlt évek legmagasabb értéke a többi üzemanyagtípushoz képest.

Horváth András, a Használtautó.hu autópiaci szakértője arról beszélt, hogy az 1-1,5 milliós tartományban növekvő keresések a felbátorodó vásárlói kedvet jelzik, amely mögött elsősorban az állhat, hogy az emelkedő reálkereset és a csökkenő infláció miatt tervezhetőbbé válnak a háztartások kiadásai.

„Nem mellesleg egy drágább, de jobb állapotú autó fenntartási és fogyasztási költségei is kisebbek lehetnek, mint egy nagyon olcsó, de rosszabb állapotúé, amire az esetek túlnyomó részében még sokkal többet is kell költeni” – emelte ki a szakértő.