Orosz hackerek tavaly május óta jelen voltak az ukrán távközlési óriásvállalat, a Kyivstar rendszerében, és kibertámadásaik decemberben megbénították a cég szolgáltatásait – közölte az ukrán legfőbb kiberbiztonsági szolgálat első embere.

Illia Vityuk, az ukrán biztonsági szolgálat kiberbiztonsági osztályának vezetője a Reutersnek adott, csütörtökön közzétett interjújában elmondta: ez a támadás komoly üzenet, nagy figyelmeztetés nemcsak Ukrajnának, hanem az egész nyugati világnak, hogy megértse, valójában senki sem érinthetetlen

A támadás következtében több mint 24,3 millió Kyivstar-ügyfélnek szűnt meg a telefonszolgáltatás, a bankok a szolgáltatásaik zavaráról számoltak be, az ország keleti háborús övezetében élő ukránok pedig összeköttetés nélkül maradtak. Vityuk a támadást a Sandwormnak, az orosz katonai hírszerzés kiberhadviselési egységének tulajdonította, amelyet kapcsolatba hoztak az Ukrajnában és a máshol elkövetett kibertámadásokkal is.

Azt egyelőre biztonsággal kijelenthetjük, hogy legalább 2023 májusa óta voltak a rendszerben. Most még nem tudom megmondani, hogy mióta volt teljes hozzáférésük, valószínűleg legalább november óta

– összegzett Vityuk.

Decemberben a Kyivstar vezérigazgatója, Olekszandr Komarov egy videós nyilatkozatban rámutatott, hogy az Oroszországgal folytatott háborúnak több dimenziója van, az egyik ezek közül a kibertérben zajlik.

Nagy változás történt az orosz-ukrán foglyok életében

A megállapodás az Egyesült Arab Emírségek közvetítésével jött létre. Bővebben --->