Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Június eleje és augusztus közepe között napi átlagban több mint 23 millió köbméter gáz került a magyar gáztárolókba, így összesen közel 1,8 milliárd köbméter tartalék gyűlt össze ebben az időszakban. Ez kifejezetten soknak számít - írja a G7.

Az elmúlt tíz évben csak 2017-ben és 2019-ben volt ennél is gyorsabb ütemű a betárolás, előfordult azonban, hogy feleennyi gáz sem gyűlt össze a nyári hónapokban. Ennek megfelelően a tárolók telítettsége is nagyot ugrott június eleje óta, ám a mostani töltöttség többéves összevetésben így sem számít kiugrónak.

Csak a sokéves átlag teljesült

Augusztus közepén 58 százalék körül jártunk, ami szinte pontosan megfelel a sokévi átlagnak, de az elmúlt négy évben mindig több gázunk volt az évnek ebben az időszakában. A magyarázat ismert: idén nagyon későn kezdődött el a betárolás, és tavasz középre rendkívül alacsony szintre sikerült ledolgozni a tartalékokat.

Csak a tartalékokból a telet is tartalmazó fél évben jelentkező igényt – különösen egy hidegebb tél esetén – már nem lehet kielégíteni. Így azt, hogy mire elég a felhalmozott gázkészlet, elsősorban a téli import határozza majd meg.

Kifújhat a lufi

A tárolók korábbi években jellemző telítettsége alapján tudható, hogy ha a jelenlegi tartalékkal vágnánk neki a télnek, és a tavalyi ütemben használnánk fel a készleteket, akkor nem lenne elég a betárolt gáz mennyisége.

Valamikor február végén, március elején kiürülnének a tárolók. Ráadásul a tárolókat úgy kell elképzelni, mint egy nagy lufit: amikor több bennük a gáz, akkor gyorsabban jön ki, amikor kevesebb, akkor lassabban – mondta egy ágazati szakértő. Ez azt jelenti, hogy egy márciusi fagy esetén még olyan helyzet is előállhat, hogy a tárolókban ugyan elvileg van elég gáz az igények kielégítésére, csak éppen kiszedni nem lehet annyit, amennyi kéne.