A kormány felhatalmazta a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséget (MSZKSZ), hogy 1 milliárd 850 millió euróért (mintegy 740 milliárd forintért) vásároljon földgázt, hitelből. A hitel egészére készfizető kezességet vállal az állam – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.

A jogszabály szerint a magyar állam nevében a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek – a különleges földgázkészlet létrehozásához szükséges földgáz beszerzése finanszírozása céljából – megkötött hitelszerződéséhez kapcsolódóan 100 százalékos mértékű készfizető egyedi állami kezességet vállal az állam, a legfeljebb 1,85 milliárd euró (közel 740 milliárd forint) tőkeösszegű hitelből eredő pénzügyi kötelezettségek teljes körére.

A határozatban szerepel még a következő: a kormány engedélyezi, hogy a hitelnyújtók kiválasztása – a finanszírozási ügylet sürgősségére tekintettel – nyilvános pályázat helyett több bank együttes hitelnyújtására irányuló ajánlatkéréssel valósuljon meg.

A határozatot azonnal végre kell hajtani.

Nem világos, kitől vesz a kormány földgázt

A határozatból az nem derül ki, hogy pontosan ki ad el Magyarországnak ennyi földgázt, miközben egész Európa próbál alternatív beszerzési forrásokat az orosz-ukrán háború miatt. Csak sejteni lehet, hogy a Gazpromtól vásárolunk, mert Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön találkozott Szergej Lavrov orosz külügyi vezetővel, ahol a tárgyaláson az Orbán Viktor vezette kabinet jelezte, hogy további földgázt vásárolna.

A kormány ezért döntött a hosszú távú szerződésekben rögzített mennyiségen felüli 700 millió köbméter plusz földgáz beszerzéséről, ami „ha tetszik, ha nem, Oroszországból származó források nélkül nem lenne lehetséges”. 

Azonban ez nem jelent semmit még önmagában: Orbán Viktor február elején egyeztetett Vlagyimir Putyin elnökkel. Akkor 1 milliárd köbméternyi földgáztöbbletet igényeltünk, de az orosz-ukrán háború kitörése után ebből nem érkezett egy köbméternyi tranzit sem Magyarország. Azóta az energia-veszélyhelyzet kihirdetésekor újra megbízták Szijjártót, hogy vegyen valahonnan földgázt.

Erősíti, hogy az orosz ügylet finanszírozásához kellhet az 1,85 milliárd eurós hitel. Szijjártó Péter arról beszélt csütörtökön, hogy Magyarországon megtettek minden szükséges intézkedést az extra mennyiség fogadása és a pénzügyi források biztosítása érdekében.

Többfelé tárgyalnak a gáz érdekében

A tárgyalások keleti és nyugati irányban is folynak; ezek eredményéről reményei szerint a jövő hét második felében tud bővebb tájékoztatást nyújtani – mondta a külügyér július 15-én egy sajtótájékoztatón. Szavai szerint A háború miatt fel kell készülni a nyugat-európai ellátási zavarokra és korlátozásokra, vagyis „a lehető legnagyobb mennyiségű földgázt kell betárolnunk”. Ezért döntöttek úgy, hogy a hosszútávú szerződéseken rögzített mennyiségen felül vesz földgázt az ország.

A Gazprom eddig megbízhatóan szállított és látszik, hogy a déli útvonal a legkiszámíthatóbb - mondta akkor a politikus.

Július 7-én jelentették be, hogy Magyarország energiaellátása érdekében a kormány felhatalmazást adott az MVM Zrt.-nek és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek (MSZKSZ) arra, hogy a piacon felelhető forrásokból a meglévő hosszútávú szerződéseken felül vásároljon földgázt.