Január 31-hírben számolt be róla a sajtó, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Budapesti Rendőr-főkapitányságon feljelentés tett az online médiában megjelent, egy COVID-19 ellátásban hazánkban alkalmazott gyógyszerkészítmény, a favipiravir hatásosságát megkérdőjelező cikkek miatt, rémhírterjesztéssel vádolva a cikket megjelentetőket. Ferenci Tamás biostatisztikus a feljelentésre saját oldalán véleménycikkben reagálva a magyar tudományos élet elleni példátlan támadásnak minősítette az OGYÉI lépését, részletesen bemutatva a favipiravirral kapcsolatos tudományos eredményeket, és kijelentve, hogy a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek hatásosságának megkérdőjelezése teljes mértékben megfelel az orvostudomány jelenlegi álláspontjának.

Ferenci kiállása után a Konszenzus az Egészségért Kör Szakértői, a Stádium 28 Kör tagjával, illetve a hazai tudományos élet meghatározó személyiségeivel együttes állásfoglalásban álltak ki a járványkezelés adatainak, a tudományos tanulmányok eredményeinek nyilvánosságra hozatala mellett.

Mint írják,

a járványkezelés adatainak megismerhetőségét, megvitathatóságát a társadalmi konszenzusra épülő járványkezelés szempontjából elsődlegesnek ítéljük. Minden intézkedés, mely a járványkezelés adatainak elrejtését, a nyilvános megbeszélések elfojtását szolgálja, aláássa a társadalmi bizalmat, ezzel rontja a járvány eredményes leküzdésének esélyét ezen életek és gazdasági javak szempontjából kritikus időszakban.

Megerősítik, hogy a járványkezelés során alkalmazott készítmények megítélése kizárólag tudományos igényességgel közzétett tanulmányokra épülhet, mely adatok az ismeretek bővülésével időről időre újraértékelésre szorulnak.

A szakértői kör is kimeli, hogy  a COVID-19 betegségben a favipiravir használatának indokoltságát az utóbbi időben számos tanulmány kérdőjelezte meg, ezért ezen készítmény — ahogy azt Ferenci Tamás a napokban publikált véleménycikkében részletesen bemutatta — a fejlett egészségügyi rendszerű országokban, mint pl. Angliában, Németországban, vagy az USA-ban már nem is szerepel a gyógyszeres terápiás ajánlásokban, Ausztráliában alkalmazását csak kutatás keretében engedélyezik.

A fentiekre tekintettel a készítmény hatásosságára vonatkozó adatok nyilvánosságra hozatala semmilyen körülmények között nem nevezhető rémhírterjesztésnek. Amennyiben bármely szakmai szervezetnek ellentétes adatok állnak rendelkezésére azt nyilvános szakmai vitában indokolt egyeztetni

- hangsúlyozzák a kutatók.

Állásfoglalásuk szerint

az, hogy az OGYÉI szakmai ellenérvek helyett büntető feljelentéssel kívánja rendezni a kérdést, nem csupán tovább tépázza ezen egykor tekintélyes intézmény hitelességét, de a kutatók megfélemlítésével veszélyt jelent a hazai tudomány szabadságára is.