Nagyjából 6-9 frissen ültetett fát vágtak ki a Római-parton, ezzel milliós károkat okozva a fővárosnak. Az ügyről Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze tájékoztatott a Facebookon. 

 Sajnálom, hogy a karácsonyi békességet ilyen hírekkel kell megszakítanom, de folyamatos, fotókkal alátámasztott jelzéseket kapok Óbudáról, hogy a Római-parton a Piroska utca-Római part kereszteződésben valakik kivágtak 6-9 db frissen a Főkert által a partra, fővárosi tulajdonú közterületre ültetett fát – írta.

Bardóczi Sándor kitért arra is, hogy egy-egy ilyen fa elültetése munkadíjastól közel 250.000 forintba kerül, és a fák kivágására tudomása szerint senki nem kért engedélyt, emiatt áll értetlenül a helyzet előtt. 

Információi szerint a hullámtérben található ingatlanok árvízi védekezésére hivatkozva pusztíthatták el a fákat, ám ez akkor is szabálytalan volt. A hullámtéren épült ingatlanok a jogszabály szerint a kerítésük vonalában védekezhetnek, nem a közterületen – tette hozzá.

 A Dunán most levonuló kisebb árhullám a Hydroinfo adatai szerint Budapesten 658 cm körül fog tetőzni december 27-én. A Római-partot átlagosan 700 cm-nél érné el a víz, azaz van 42 cm biztonsága még a parti, mélyebben fekvő ingatlanoknak is, ezért az engedély nélkül történt fakivágás az árvízi védekezéssel még elméletben sem indokolható – írja.

Jelezte azt is, hogy a hivatali szünetet követően helyszíni szemlét tartanak majd a területen és megteszik a szükséges rendőrségi és jogi intézkedéseket. Addig is várják az esetleges szemtanúk jelentkezését. 

Közben a poszthoz hozzászólt Béres András, a III. kerület alpolgármestere, aki arról számolt be, hogy „a rendőrség és a közterület-felügyelet közös járőre intézkedett a helyszínen. Az elkövető azonosítása megtörtént, vele szemben a III. kerületi Rendőrkapitányság a szükséges intézkedéseket megteszi!”