A NEAK főigazgatója beszélt arról is, hogy a harmadik hullám vége óta (2021. május eleje) kilencezerrel (28 százalékkal) nőtt a műtétre várakozók száma, és ezzel mostanra már 41 209 beteg áll sorba ezekért az ellátásokért, míg a pandémia kezdetén, 2019. március végén 25 240 várakozó volt. Ebből látszik, hogy a járvány alatt jelentősen mérséklődött a nem Coviddal kapcsolatos ellátás.

A gyermekgyógyászatokon, a fülészeti, szemészeti szakellátásoknál, a hepatitisz kezelésével kapcsolatos szolgáltatásoknál, a különféle sebészeti beavatkozásoknál: így a sérvműtéteknél, a mellkasi, hasi, ágyéki sérülések tervezett műtéteinél 40 százalékos volt a csökkenés. Ugyanakkor a főigazgató szerint a daganatellenes terápiára szorulók, valamint a szív és érrendszeri betegeket a járvány alatt valamennyi szükséges kezelésüket megkapták - írja a napilap.

Az ellátott betegek száma mégsem csökkent, de csak azért, mert az oltások beadását  is ellátottként regisztrálta a rendszer.

A pandémia alatt az intézmények  egy átlagos havi összeget kaptak, így nem voltak érdekeltek a betegforgalom növelésében, de szeptembertől visszaállnak a teljesítményfinanszírozásra.

Korrigálják az ügyeleti díjakat is, a jövőben az orvost ért terheléshez igazítják az összegét, nem pedig az orvosi bértáblához, ami az új szolgálati törvény óta problémákat okozott – erről Takács Péter, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese számolt be.