Új, az első közös otthon megvételekor felhasználható otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány csok plusz néven – jelentette be az október végi kormányinfón Csák János kulturális és innovációs miniszter.

A kormány adatai szerint minden eddigi generációját egybevetve, 2015-ös születése óta 233 ezer család éltCSOK lehetőségével, összesen 754 milliárd forint értékben. A csok jövőre rajtoló verzióját azért alkották meg, hogy a mai piaci viszonyokhoz igazítsák a családtámogatási rendszert.

Csok plusz: megkezdődött a társadalmi egyeztetés

Pénteken a kormány hivatalos holnapján (ITT) megjelent, így már bárki által böngészhető a friss csok plusz rendelettervezet. A több mint negyven oldalas dokumentumban részletesen megtalálható, hogy várhatóan milyen feltételeknek kell megfelelni a csok plusz hitelprogram igénybevételéhez.

A kormány december 1-jéig várja az észrevételeket a tervezettel kapcsolatban, amely után várhatóan már december legelején megjelenik a Magyar Közlönyben a végleges csok plusz jogszabály.

Nagy vonalakban és fő szabályként mit érdemes tudni a csok pluszról?

  • a célja alapvetően az, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen;
  • valamint az, hogy a kormány támogatásával a gyermeket vállaló házaspárok, családok megfelelő színvonalú otthonokban élhessenek;
  • egyaránt elérhető lesz a kistelepüléseken és a városokban is az ország teljes területén;
  • a vállalt gyermekek számától függően egyre növekszik az igényelhető támogatás összege;
  • kamatának mértéke három százalék lesz – vagy annál is kevesebb;
  • futamideje 10 és 25 év közt alakulhat;
  • az első évben nem kell tőkét törleszteni, csak kamatot fizetni;
  • amennyiben új ingatlant vásárolunk vele, úgy az önrésznek 10 százaléknak kell lennie, felújításnál, bővítésnél pedig 20 százaléknak;
  • legfeljebb 80 millió forintért lehet vele az első lakást megvenni;
  • telekvásárlásra azonban nem lesz igényelhető;
  • az édesanyák 41 éves korukig vehetik fel;
  • a kormány ingyenes típustervekkel segíti az építkezőket;
  • a falusi csok is ugyanúgy megmarad;
  • a konstrukció igénybevételéhez legalább két év társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolni, továbbá köztartozás-mentesség és büntetlen előélet is szükséges.

1. Miből is áll pontosan a csok plusz?

Akár 50 millió forintos kamattámogatott hitel is elérhető a gyermeket vállaló házaspárok számára a csok plusszal.

Az új csok tehát tulajdonképpen nem más, mint egy államilag kamattámogatott hitelkonstrukció, amely segítségével három százalékos (vagy még annál is alacsonyabb) kamattal hitel igényelhető, mégpedig a következő értékben:

  • egy gyermek után 15 millió forint;
  • két gyermek után 30 millió forint;
  • három gyermek után 50 millió forint.

2. Az új csok pluszt egész pontosan mire lehet igényelni?

  • lakás vagy egylakásos lakóház építésére;
  • ezek megvásárlására;
  • vásárlással egybekötött bővítésére;
  • vagy meglévő lakás bővítésére.

Figyelem, a jelenlegi jogszabálytervezet szerint korszerűsíteni a jövőben azonban változatlanul csak falusi csokkal, a preferált kistelepüléseken lesz lehetőség.

3. Kik azok, akik jövőre élhetnek a csok plusz lehetőségével?

Azok a házaspárok igényelhetik a csok pluszt, akik újabb gyermek, illetve gyermekek vállalását tervezik, és a házaspár hölgy tagja a 41. életévét még nem töltötte be.

2025 végéig azonban a 12. hetet elért várandósság esetén a 41. életév betöltése után is igényelhető a csok plusz.

4. Csak újonnan vállalt gyerekek után vehető fel az új csok?

A felvehető hitel összegénél a már megszületett gyermekek is számítanak. Tehát például egy kétgyermekes család egy újabb gyermek vállalásával igényelheti az 50 millió forintos csok pluszt.

  • gyermektelen házaspár legalább egy, legfeljebb három;
  • egy gyermekes házaspár legalább egy, legfeljebb kettő;
  • két- vagy többgyermekes házaspár egy gyermek vállalása esetén igényelhet csok pluszt.

A gyermekvállalás teljesítésére egy gyermek vállalása esetén négy év, két gyermek vállalása esetén nyolc év, három gyermek vállalása esetén tíz év áll rendelkezésre.

5. Milyen plusz kedvezményekkel jár még a csok plusz?

Az első gyermek érkezésekor legfeljebb egy évig szünetelhet a kölcsön törlesztése, a második, és minden további baba után pedig 10-10 millió forinttal csökkenthető a kölcsön tőketartozása.

Szintén segítség az igénybe vevőknek, hogy a kölcsön felvétele utáni első évben – ha még nem érkezik gyermek – csak a törlesztőrészlet kamatrészét kell megfizetniük, a tőkerészt nem.

A képre kattintva nagyítható az összefoglaló táblázat (Forrás: Economx)

6. Az új csok a falusi csokkal együtt is kombinálható lesz?

Igen, ha egy házaspár előre vállal (további) gyermeke(ke)t és 5000 fő alatti lakosságszámú kistelepülésen szeretne otthont teremteni, akkor a vissza nem térítendő falusi csok mellé a csok pluszt is igényelheti.

7. Mekkora lehet a csokos ingatlan legmagasabb ára?

Mivel a csok plusz hitelprogrammal a reálisnak mondható lakáscélok elérését szeretnék elősegíteni, az államilag támogatott hitel felvételét az állam a tervek alapján plafonhoz köti: ha a család az első otthonát vásárolja meg a csok plusz segítségével, az ingatlan nem lehet drágább, mint 80 millió forint.

Lakásbővítésnél vagy ha újabb gyermek születése miatt költözik nagyobb lakásba a család, abban az esetben 150 millió forint az értékhatár.

A konstrukcióba belépők az eddigi csokhoz hasonlóan továbbra is illetékkedvezményre lehetnek jogosultak 80 millió forint értékhatárig.

8. Lesz-e megszabott maximális négyzetméterszám?

A csok plusz-otthonok maximális alapterülete nincs korlátozva, a lakások és a házak minimális alapterületét azonban megadták elvárásként a rendeletalkotók: ez a gyermekek számával változik.

A csokos ingatlannak többek között rendelkeznie kell legalább egy 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával, külön főzőhelyiséggel és mosdóval.

Emellett a vállalt gyerekek számához kell igazítani a lakás nettó minimum alapterületét:

  • egy gyermek vállalása esetén 40 négyzetméter;
  • két gyermek vállalása esetén 50 négyzetméter;
  • három vagy több gyermek vállalása esetén 60 négyzetméter.

Egy lakásos lakóépület esetén ezekhez az értékekhez 30 négyzetmétert kell hozzáadni:

  • egy gyermek vállalása esetén 70 négyzetméter;
  • két gyermek vállalása esetén 80 négyzetméter;
  • három vagy több gyermek vállalása esetén 90 négyzetméter a minimum, amit el kell érni.

A csok plusszal tovább költöző családoknak nem kötelező eladniuk a már meglévő ingatlant, ugyanakkor a következő otthonuknak, amelyre felveszik a hitelt, az előzőnél nagyobbnak kell lennie.

9. Kik szerezhetnek tulajdonrészt a csok-ingatlanban?

A kölcsönt a házaspárok csak közösen vehetik igénybe és tulajdonrészt a lakásban csak az igénylő házaspár szerezhet.

10. Várhatóan mekkora lesz a kamat?

Szakértők szerint lehetnek olyan bankok, amelyek 3 százaléknál is alacsonyabb kamattal kínálják majd a csok plusz támogatott lakáshiteleit, miután a társadalmi egyeztetésre kerülő részletszabályok szerint nem fix 3, hanem maximum 3 százalékos lesz a kamatszint.

A kamattámogatást a 3 százalékos kamatig finanszírozza az állam, ha ennél olcsóbban nyújtanának hitelt a bankok, azt már maguknak kell kigazdálkodniuk.

A támogatott hitel indulóköltségeit is maximálná az állam 300 ezer forintban. Ezen felül már csak az értékbecslés és a helyszíni szemle díját számíthatnák fel.

+ 1. Mennyi lesz a büntetőkamat?

A jelenlegi csok feltételekhez hasonlóan, ha nem teljesül a gyermekvállalás vagy más módon történik szerződésszegés, az igénybe vett támogatást vissza kell fizetni. A visszafizetendő összeg a szerződésszegésig igénybe vett kamattámogatás összege lesz. Ezután a hitel piaci kamatozásúvá válik.

A Bank360 elemzése alapján az ügyleti kamat az 5 éves névleges futamidejű államkötvény aukcióin kialakult átlaghozamok adott aukciókon elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlaga 110 százalékának 1 százalékponttal növelt mértéke lesz, ez a legutóbb értékkel számolva 9,29 százalék körüli érték lenne.

Ha az igénylők jogosulatlanul veszik igénybe a támogatást, akkor a kamattámogatást a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal megemelt mértékének megfelelő kamattal terhelve kell visszafizetni.

Csok plusz babaváróval: így hozhatjuk ki belőlük a legtöbbet

A gyermekvállalás előtt álló párok számára jelentős anyagi segítséget nyújthat a babaváró hitel és a jövőre elérhető csok plusz, különösen akkor, ha ezeket kombinálni is tudják. Ugyanakkor a szűk keresztmetszet a kettő együttes felvételében az édesanya életkora. Bővebben --->