Fővárosi Ítélőtáblán döntés született azokról a vádlottakról, akik bűnösnek vallották magukat a Völner Pál volt igazságügyi államtitkár és Schadl György volt végrehajtó elnök főszereplésével zajló büntetőügyben.

A huszonkét vádlottat felsorakoztató perben tízen ismerték be bűnösségüket, csütörtökön több végrehajtót és néhány olyan vádlottat ítélt el jogerősen a bíróság, akik fellebbeztek az első fokú ítélet ellen – foglalta össze a 24.hu.

A cikk emlékeztet rá, hogy mindez elsősorban a bűnügyi felügyeletben lévő – mára viszonylag szabadon mozgó – Schadl György helyzetét nehezíti.

Az említett tíz vádlott közt van ugyanis az a hat önálló bírósági végrehajtó, akik beismerték, hogy kinevezésükért cserébe fizettek a végrehajtók elnökének.

A most elítélt vádlottak mindegyike felfüggesztett börtönbüntetést kapott első fokon, akkor mindannyian némileg enyhébb büntetést kaptak annál, amit az ügyészség indítványozott nekik. Ennek ellenére többen fellebbeztek, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára.

A beismerő vallomást tett végrehajtók ellen hivatali vesztegetés volt a vád, 3 illetve 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték őket, továbbá ötmillió forint pénzbüntetésre, valamint öt évre eltiltották őket a végrehajtói foglalkozástól. Az ügyészi indítvány eredetileg minden, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól eltiltotta volna a végrehajtókat.

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki döntésében tovább enyhített az ítélet egyes részein.

A végrehajtók közül többen

kisebb pénzbüntetést kaptak, és részletfizetést is engedélyeztek számukra. Többeknek megfelezték a büntetést: ötmillióról két és fél millió forintra enyhítették a fizetendő összeget, amit 21 havi részletben fizethet meg az elítélt.

A tanácsvezető bíró szóbeli indoklása szerint az enyhítésnél figyelembe vették, hogy van olyan egykori végrehajtó, aki regisztrált álláskereső, valamint egyikük esetében sem volt szó az átlaghoz képest eltérő vagyoni helyzetről.

Autókkal és Nutellával kényeztette magát a bukott végrehajtóvezér

Schadl György egykori bizalmi embere arról is beszélt a bíróság előtt, hogy a v.p. monogram szerinte nem Völner Pált takarta a pénzmozgások jegyzeteiben. >>>