A kormány bevásárlásokat intéző cége, a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. számlájára 848,8 millió euró (nagyjából 328,5 milliárd forint) érkezett, amivel a magyar állam megszerezheti a Budapest Airport Zrt. anyavállalatának, az Airport Holding Tanácsadó Kft. részvényeinek a 80 százalékát – ez derült ki a Corvinust felügyelő nemzetgazdasági tárca alapítói határozatából.

A 24.hu által ismertetett tulajdonosi határozat alapján a repteret üzemeltető vállalatban a Corvinus Zrt. és a francia Vinci szerzi meg a részvényeket 80:20 százalékos arányban, ezt követően szállhat be a katari befektető.

A portál számításai szerint nagyjából 774 milliárd forintot kellene fizetni a cég 80 százalékos tulajdonrészéért.

Az ehhez szükséges források kapcsán a Nemzetgazdasági Minisztérium korábban azt közölte, hogy a Corvinus Zrt. sikeres vagyonértékesítéseket hajtott végre összesen több mint 700 millió euró (körülbelül 270 milliárd forint) értékben.

Eladta például az Erste Bank Hungary Zrt.-ben lévő 15 százalékos és a Yettel Magyarországban lévő 25 százalékos tulajdonrészét, valamint a Vienna Insurance Group (VIG) biztosítócsoport magyarországi társaságaiban lévő részesedését 45 százalékról 10 százalékosra csökkentette. Emellett azt is közölték, hogy a Magyar Posta Életbiztosító Zrt.-ben és a Magyar Posta Biztosító Zrt.-ben lévő 66,9 százalékos állami tulajdonrészt is értékesítik.