2014 januárja óta változatlanul 9500 forint a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) havi felnőtt, kedvezmények nélküli Budapest-bérlete. Az Index azzal a kérdéssel fordult a közlekedési társasághoz, hogy tervezi-e a BKK a jelenlegi infláció sújtotta nehéz gazdasági helyzetben, hogy esetleg emeli a jegyek, illetve a bérletek árait.

A BKK tájékoztatása szerint a közösségi közlekedési díjak árát Budapest Főváros Önkormányzata szabja meg. A városvezetés jelenleg arra törekszik, hogy a BKK-járatok utasainak száma ismét elértje, majd meg is haladja a koronavírus-járvány előtti szintet.

Amíg erre pénzügyileg lehetősége van, a fővárosi önkormányzat szeretné a budapestiek által használt alapvető jegy- és bérletárakat nominális szinten tartani. Vagyis egyelőre nincs napirendet a drágulás a BKK-nál.

A BKK azt is elárulta, hogy a havi bérletekből egy hónapban átlagosan több mint félmilliót is eladnak, a következő megoszlásban:

  • ezek hatvan százaléka a teljes árú bérlet;
  • harmada a tanulóbérlet;
  • a maradék pedig a kismama és a nyugdíjas bérlet.

A jegyekből, – az összes jegytípust beleszámolva – pedig egy hónapban 3,5 milliónál is többet eladnak, a BKK ezen belül is mára már minden ötödik jegyet digitálisan értékesít. 

Eközben milliárdos nagyságrendű tétel a BKK számára a pótdíjfizetéseké: tavaly 2,756 milliárd forint volt ez az összeg az egy évvel korábbi 2,069 milliárd után.