Újabb csalási kísérletben igyekeznek csalók hitelesnek tűnni azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevét és logóját használják.

Egy most terjedő email-es csalásban bűnözők magánszemélyeket próbálnak meg rábírni arra, hogy egy „MNB által támogatott” víruskezelő programot töltsenek le, annak letöltésével ugyanis a csalók állítása szerint megvédhető a számítógép és a mobiltelefon, valamint annak segítségével biztonságba helyezhető a banki ügyfél vagyona.

A Magyar Nemzeti Bank birtokába került csaló levél képernyőfelvétele
A Magyar Nemzeti Bank birtokába került csaló levél képernyőfelvétele
Kép: MNB

A jegybank ismét felhívta a lakosság figyelmét: nem készít és támogat víruskezelő programot, illetve annak használatát sem lakossági sem vállalati ügyfelek számára. Az ilyen módon megkeresett vagy megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni.

A nagyobb hitelesség elérése és a gyanútlan ügyfél bizalmának elnyerése érdekében a csalók a jegybank nevét, céglogóját, valamint hazánk címerét is felhasználják.

Ne adja meg adatait

A hamis víruskezelő program letöltéséhez egy linket is küldenek, amelyre kattintva már a rosszindulatú szoftver számára kell megadni a személyes és banki adatokat. A letöltött programba beírt érzékeny adatokkal az ügyfél lényegében átengedi a bűnözőknek a számlája feletti irányítást.

Ez a program nem vírusirtó, nem lesz biztonságban a pénze, és ha óvatlan, a bűnözők megszerezhetik megtakarításait.

A jegybank nem levelez közvetlenül – vírusírtó vagy bármilyen üzleti megoldást ajánlva – lakossági vagy vállalati ügyfelekkel, nem készít és nem támogat vírusirtó programot, továbbá nem ad megbízást arra vonatkozóan, hogy nevében ilyet bárki tegyen, illetve ezt hirdesse.

Érdemes vigyázni

A jegybank kéri, hogy minden banki ügyfél legyen körültekintő. Emailben érkező kérésre ne telepítsen semmilyen szoftvert, és eszközeire kizárólag ellenőrzött applikációt töltsön le – teszik hozzá.

Célszerű az ilyen csaló próbálkozásokat jelezni az MNB-nek és a rendőrségnek, akár magánszemélyeket, akár gazdasági társaságokat érintenek. Ha egy ügyfél esetleg mégis telepítette a programot melynek felhasználásával a csalók megkárosították, érdemes haladéktalanul bejelenteni a számlavezető banknak (az összeg visszaszerzése érdekében) és a nyomozóhatóságnak.