Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben néhány napja  megjelent felhívás szerint nettó 150, bruttó mintegy 190 milliárd forint értékű meghívásos tendert indított a Pénzügyminisztérium alá tartozó, a központosított állami közbeszerzéseket intéző Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) – vette észre a hvg.hu.

A 48 hónapra szóló keretmegállapodás 3 részből áll, és összesen 18 500 db jármű beszerzésére, valamint kapcsolódó szolgáltatásokra (forgalomba- és üzembe helyezés, szervizcsomag, kárjavítás) vonatkozik.

Egy részelem 3500 darab, tisztán elektromos autóra vonatkozik, míg egy másik, 7500 darabos részelem kifejezetten a rendvédelmi, honvédelmi és egyéb készenléti szervek részére leszállítandó járművekről szól. A tender három része:

  • Bruttó 76,2 milliárd forint értékben 7500 db jármű (személyszállító- és haszongépjármű vegyesen) általános állami-kormányzati célokra önálló költségvetési szervek részére – itt az értékelésnél a 100-ból 15 súlyponttal esik latba a fogyasztás, 85 súlyponttal az ár.
  • Bruttó 38,1 milliárd forint értékben 3500 db tisztán elektromos meghajtású jármű (személyszállító- és haszongépjármű vegyesen) általános állami-kormányzati célokra önálló költségvetési szervek részére – itt az értékelésnél a 100-ból 10 súlyponttal esik latba a töltési teljesítmény, 10 súlyponttal az akkumulátor-kapacitás és 80 súlyponttal az ár.
  • Bruttó 76,2 milliárd forint értékben 7500 db jármű (személyszállító- és haszongépjármű vegyesen) kifejezetten a rendvédelmi, honvédelmi és egyéb készenléti szervek részére – itt az értékelésnél a 100-ból 15 súlyponttal esik latba a fogyasztás, 85 súlyponttal az ár.

Négy éves keretmegállapodásról van szó, az összesen 190 milliárdos összeg jelentős tételnek számít. A jövő évi büdzsében éppen ekkora volumenű többletbevételt vár a kormány az üzemanyagok jövedéki adójának emeléséből.