A hazai gyógyszeripar további fejlődése érdekében együttműködési megállapodást írta alá Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) elnöke.

A mostani megállapodásban a Nemzetgazdasági Minisztérium egyebek mellett vállalta, hogy különös figyelmet fordít arra, hogy megszűnjön a hazai gyógyszergyártók versenyképességét aránytalan mértékben rontó adóterhelés, és ösztönzőket dolgoz majd ki a gyógyszeripari K+F támogatására. 

Voltak jelzésértékű mondatok

Egyébként a MAGYOSZ elnöke tavaly év végén az általa szervezett konferencián azt mondta: a hazai gyógyszeriparban a különadó miatt beruházások maradtak el, a kkv-k a kutatási és fejlesztési költségeiket vágták vissza. És egy kérést is megfogalmaztak a kormány felé, mégpedig azt, hogy idén másmilyen karácsonyi ajándékot szeretnének kapni, garanciát kérnek arra, hogy 2024 év végétől a kormány kivezeti a különadót. 

Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás

És a Richter elnöke Orbán Gábor is azt mondta lapunknak adott interjújában, hogy az extraprofitadó jól odatett nekik.

MAGYOSZ most  azt vállalta, hogy lehetőségeihez mérten ösztönzi tagvállalatait a magyar beszállítók bekapcsolására az ellátási láncokba és az aktívabb gyógyszeripari beruházásokra egyaránt.

Minden második beteg magyar gyógyszert szed

A magyar gyógyszergyártás nem csupán az egyik legrégebbi hagyománnyal bíró iparág, de rendkívüli potenciállal is rendelkezik, a külgazdaság zászlóshajója, nagy foglalkoztató és a leginnovatívabb feldolgozóipari ágazat, ráadásul jelenleg minden második beteg magyar gyógyszerrel gyógyul – írta a MAGYOSZ. 

Az elmúlt évek nemzetgazdaságot és ezen belül a gyógyszeripart is sújtó negatív folyamatai után  abban bízunk, hogy 2024 áttörést hozhat az iparág számára, mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette: nem sokára Magyarország veszi át az Európai Unió elnökségét, így remélhetőleg az uniós kutatási és innovációs együttműködéseket is fel lehet majd pörgetni, ami létfontosságú lenne a hazai gyógyszergyártóknak is.

A gyógyszeripar jelentheti a világgazdaság soron következő időszakának egyik fontos hajtóerejét, amely globális szinten több mint 5 százalékkal emelkedhet évente. Ez egy olyan lehetőség, amit a magyar gyógyszeripari szereplőknek ki kell tudnia használnia, mondta a tárcavezető.

A megállapodással a MAGYOSZ célja, hogy rávilágítson a gyógyszerellátás biztonsága érdekében a rövid értékesítési láncra és a hazai gyártás fontosságára. A partnerség lehetőséget adhat arra is, hogy a most még kis- és középméretű hazai gyógyszergyártó vállalatok nagyvállalatokká növekedjenek, a mostani nagyvállalatok pedig globális nagyvállalatokká fejlődhessenek, illetve a K+F tevékenységük javuljon.

A párbeszéden van a hangsúly

Az együttműködés keretében a MAGYOSZ többek között vállalta, hogy javaslatokat dolgoz ki a gyógyszeripar fejlesztésének támogatására és a gyógyszeripari beruházások ösztönzésére, illetve kezdeményezi a gyógyszeripari innovációt szolgáló, a modern és fenntartható ipari szerkezet kialakítását biztosító jogi környezet létrehozását.

A tárca részéről kormányzati vállalásként többek között megjelent a havi rendszerességű, magas szintű egyeztetési fórum kialakítása, a versenyképességet rontó jelenlegi adóterhelés mérséklése, új beruházásösztönző eszközök bevezetése és a MAGYOSZ jelenleginél is intenzívebb bevonása a gazdaságpolitikai döntéselőkészítési folyamatokba.

A megállapodást követő sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint Nagy Márton az extraprofitadó kivezetése kapcsán azt mondta: véleménye szerint az adónemet ott kell kivezetni, ahol nem keletkezik extraprofit, márpedig a gyógyszerszektor ilyen, de erről majd ősszel dönt a kormány.

A hazai gyógyszergyártók Greskovits Dávid szerint a külgazdaság zászlóshajójának számítanak, nagy foglalkoztatók, több mint 15 ezer embernek adnak munkát, és a leginnovatívabb feldolgozóipari ágazat. Létfontosságú, hogy a most aláírt megállapodás alapján egy olyan érdemi párbeszéd alakuljon ki, amely egy kiszámíthatóbb jogszabályi környezeten alapulva tovább erősíti a cégeket itthon és külföldön betöltött szerepét egyaránt – tette hozzá a MAGYOSZ elnöke.

A hazai gyógyszeripar számokban

  • A MAGYOSZ gyártó tagvállalatai 1,570 milliárd forint árbevételt termeltek 2022-ben;
  • A magyar gyógyszereket több mint 100 országban értékesítik;
  • A tagvállalatok 2022-ben közel 100 milliárd forintot fordítottak K+F célú fejlesztésekre (15 milliárd forintos emelkedés a 2021-es adatokhoz képest);
  • A K+F ráfordítások legnagyobb hányada 2021-ben a feldolgozóiparban, azon belül is a gyógyszeripar (24,6 százalék) és járműgyártás (17,9 százalék) területén összpontosult;
  • A magyar gyógyszeripar 530 milliárd forint bruttó hozzáadott értékén túl az iparágon kívül is közvetve 350 milliárd forint hozzáadott értéket teremt;