Magyarországon a háztartási hitelállomány mintegy kétharmada volt jelzáloggal fedezett, 12 százalékának biztosítéka gépjármű volt, 20 százaléka pedig fedezet nélküli hitel volt 2010 közepén. A hitelezési feltételek változása, a korábbiaknál szigorúbb fedezeti előírások érvényesítése révén a fedezet nélküli hitelek aránya egy év alatt 14 százalékponttal csökkent - derül ki a KSH Magyarország 2010 nevű, nemrégiben publikált összeálításából.

Eszerint a legfrissebb rendelkezésre álló, 2010. harmadik negyedévre vonatkozó adatok alapján a háztartások törlesztési terhe a rendelkezésre álló jövedelmük 14 százalékának felelt meg, ezen belül a tőketörlesztés 8,9, a kamattörlesztés a jövedelem 5,1 százalékának megfelelő terhet jelentett.

A korábban megvalósult hitelfelvételek miatt a törlesztési költségek a jövedelem egyre nagyobb részét tették ki az elmúlt években: arányuk 2002 elején még csupán 4,4 százalékos volt, 2006 elején először haladták meg a 10 százalékot, 2009 elején pedig elérték a 14 százalékot. A törlesztési teher növekedése csökkentette a lakosság fogyasztásra és beruházásokra felhasználható forrásait.

A magyar háztartások eladósodottsága - a tartozásokat a pénzügyi vagyon arányában kifejező mutató alapján - 2006 eleje óta meghaladja az eurózóna háztartásainak eladósodottságát: 2010 közepén Magyarországon a tartozások pénzügyi vagyonhoz viszonyított aránya 41 százalék volt, az eurózónában pedig 34 százalék.