Negyvenkétmillió forintos óradíjat határozna meg a legalacsonyabb illetménnyel rendelkező pedagógusoknak is az a rosszul megfogalmazott fideszes módosító javaslat, amit a státusztörvényhez nyújtottak be – írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) portálja, a Ne dolgozz ingyen!

A módosítót a fideszes Dunai Mónika, Kállai Mária, Pósán László és Nagy Csaba nyújtotta be. Ennek 5. pontja tartalmazza a hibát. Mint írják: a tanárok óradíját eddig úgy számolták ki, hogy a neveléssel-oktatással lekötött munkaidő alsó mértékét (eddig 22 óra) megszorozták 4,33-mal, majd az így kapott számmal, 95,26-tal osztották el az illetmény összegét.

A fideszes javaslatban azonban összekevertek valamit, és ott nem osztás, hanem szorzás van a végén. Ennek számolt utána a szakszervezet. A kormánypárt pénteki javaslata 24 órára emelte a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőt (ez nem a teljes munkaidő, a tanároknak ezen felül egyéb feladataik is vannak, így átlagos munkaterhelésük jelentősen meghaladta már eddig is a heti 40 órát).

Ennek megfelelően tehát ha a Pedagógus I. fokozathoz tartozó legalacsonyabb illetményt, a havi 410 ezer forintot vették alapul, és a javaslat alapján ezt megszorozták 24×4,33-mal, azaz 103,92-vel,


akkor egy órára számolva 42 607 200 forint, azaz negyvenkétmillió-hatszázhétezer-kettőszáz forint óradíj jön ki.

 

Pénteken 18 órán át tartott a parlamentben a státusztörvény vitája, délután fél 4-től szombat reggel fél 10-ig tárgyalták a pedagógusok életében jelentős változás hozó törvényt. Az álláspontok egyáltalán nem közeledtek egymáshoz. Sajtóinformációk szerint hétfőn a kormány ismét egyeztet a pedagógus szakszervezetekkel.