Megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely alapján jövő januártól a gyerekes családok lakásfelújításra a beruházás költségeinek a felét, maximum 3 millió forintot visszaigényelhetnek az államtól. A felújítások, amelyekre támogatást lehet kérni, listája hosszú, pontosan ezek a rendelet szerint. Köztük van a normál felújítás mellett a klímaberendezés beépítésétől kezdve a térkőcserén át a garázsépítésig sok minden.

Azok a családok igényelhetik a Magyar Államkincstárnál a támogatást, amelyek legalább egy gyereket nevelnek. Gyereknek minősül gyermek az eltartott vér szerinti vagy örökbe fogadott 25 év alatti eltartotton kívül a magzat is a várandósság betöltött 12. hetét követően, valamint a 25. életévét már betöltött, megváltozott munkaképességű személy, és a kiskorú rokon is, ha a gyermek szüleinek halála miatt az igénylő a kirendelt gyámja.

Az igénylőre is vonatkoznak megkötések, egyéves tb-jogviszonyt írnak elő, amely az elmúlt évben maximum 30 napra volt megszakítva, emellett elfogadják azt is, ha valaki nyugdíjas, vagy pedig nappali tagozatos hallgató. Szinte minden jogviszonyt elfogadnak, még a külföldi munkavégzést is, de a közfoglalkoztatottakat kizárják a támogatásból. A különélő szülők közül az veheti fel a támogatást, aki a gyereket neveli, ha közös a felügyelet, akkor 50-50 százalékban jogosultak rá.

Számla kell mindenről

A rendelet leszögezi, a munkákról számlát kell benyújtani, és olyan számla nem jó, amelyet már másmilyen támogatás igényléséhez egyszer használt a család. Olyan számlát, amelyen 5 százalékos áfa szerepel, nem lehet benyújtani, a számlákon 50-50 százalékban szerepelhet az anyag- és a munkaköltség.

A visszaélések elkerülése érdekében a munkálatokról szóló számlát nem adhatja ki családtag vagy az igénylő saját cége, és olyan számlát sem lehet benyújtani, amely alapján korábban már lakásbővítésre igénybe vettek állami támogatást például a csok keretében.

A számlákat össze kell gyűjteni, és az utolsó kiállítását követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022 végéig kell benyújtani az államkincstárhoz. A kérelemhez csatolni kell azokat az iratokat is, amelyekkel igazolja a család, hogy jogosult a támogatásra, például a várandósságot igazoló gondozási könyv másolatát.

A támogatást egyszer lehet igénybe venni ugyanarra a lakásra, de ha eladják, akkor az új vásárló ismét igényelheti, feltéve hogy nem közeli hozzátartozója az eladónak. Szóval olyan trükköt, hogy gyorsan egyik családtagról a másikra átíratni a lakást, és többször is  felvenni a 3 millió forintot, nem enged a rendelet.

Erre vehető igénybe

- víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy
cseréje,
- fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
- fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások
alkalmazását is,
- az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
- a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje,
párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
- tető cseréje, felújítása, szigetelése,
- égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
- klímaberendezés beépítése, cseréje,
- napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,
- belső tér felújítása, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, a galériaépítést, a belső lépcső kialakítását és cseréjét, a szaniterek beépítését vagy cseréjét, a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét, a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását
- a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,
- kerítés építése,
- gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
- terasz, loggia, erkély, előtető építése,
- térburkolat készítése, cseréje,
- télikert kialakítása
- ha az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül, akadálymentesítési munkák,
- alapozási szerkezet megerősítése, valamint
- beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje